Nemačka opoziciona partija Savez90/Zeleni usvojila je na trodnevnom partijskom kongresu novi program u kojem su kao osnovna načela stranke navedeni klimatska politika, ekologija i održiva ekonomija, jače učešće građana u politici, socijalna pravda, demokratija i mir.

Program bi trebalo da definiše politiku Zelenih narednih 10 do 15 godina, a u dokumentu ne postoji posebna platforma za savezne izbore 2021. godinu, i ona tek treba da bude izrađena sledeće godine, preneo je portal Euraktiv Nemačka.

U programu Zeleni su izrazili punu privrženost ciljevima iz Pariskog klimatskog sporazuma, prvenstveno ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni, a traže i da se Nemačka u potpunosti odrekne fosilnih goriva i pređe isključivo na obnovljivu energiju.

Međutim, i takvom odlukom Zeleni su ostali u konfrontaciji sa klimatskim pokretom "Petak za budućnost", koji im zamera da nisu dovoljno radikalni.

Jedna od značajnijih promena u novom programu je odustajanje stranke od odlučnog protivljenja genetskom inženjerignu, iako i dalje ostaju skeptični prema toj tehnologiji.

Lider Zelenih Robert Habek izjavio je da genetski inženjering do sada nije ispunio očekivanja, ali da "sloboda istraživanja mora biti garantovana". "U centru pažnje nije sama tehnologija, već njene mogućnosti, rizici i posledice" navodi se u dokumentu, usvojenom 22. novembra na kraju onlajn partijskog kongresa.

Istovremeno je naglašeno i da prilikom primene te tehnologije moraju biti isključene sve opasnosti, i da su potrebni strogi kriterijumi za izdavanje dozvola i procenu rizika i detaljna regulativa. Odbijen je zahtev dela partijskog članstva da se priznaju istorijski potencijali novih postupaka, ali i zahtevi da se istraživanje novih genetskih tehnika u potpunosti odbaci.

Program poziva i na reformu sadašnjeg nemačkog sistema naknade nezaposlene i na uvođenje bezuslovne socijalne garancije.

Na sastanku nisu uspeli da se nametnu zagovornici uvođenja osnovnog dohotka za sve, bez obzira na radni odnos, ali je postignut kompromis u vidu "socijalne garancije",  dok je "osnovni dohodak" u programu naveden kao "dugoročna ideja vodilja" partije, preneo je dnevnik Tagesšpigel.

Na skupu je tesnom većinom odbijen zahtev za uvođenje plebiscita kao instrumenta neposredne demokratije na saveznom nivou. Nešto više od 51% učesnika konferencije podržalo je lidera stranke Habeka i njegovu ideju osnivanja saveta građana.

Model predviđa da ti saveti u konkretnim temama formulišu praktična iskustva građana, koje bi zatim kao neobavezne preporuke u zakonodavnom postupku razmotrili  vlada i parlament, preneli su nemački mediji.

Habek se izjasnio protiv sistema referenduma, upozorivši da se "ne sme dozvoliti jačanja populizma", a da plebisciti ne podstiču dijalog, već polarizuju ljude.

Zeleni su se u programu izjasnili i za značajnije spuštanje uzrasta za sticanje biračkog prava, ali u dokumentu nisu navedene konkretne godine. Savezno rukovodstvo stranke ranije je ocenilo da građani treba da dobiju biračko pravo sa 16 godina.

U partijskom programu je navedeno da policija postoji da bi štitila bezbednost i osnovna prava i da mora biti dobro opremljena i imati dovoljno osoblja, ali je ukazano da policajci tokom školovanja i obuke treba da se senzibilišu na diskriminaciju, a previđeno je i uvođenje institucije nezavisnog poverenika za policiju.

U oblasti obrazovanja, Zeleni zahtevaju da razredi u školama budu ograničeni na najviše 20 učenika. Podmladak partije uspeo je da "progura" i svoj zahtev da pristup školama i ustanovama za predškolsku decu bude besplatan. Osim toga, prema političkom programu Zelenih, đaci više ne bi morali da plaćaju udžbenike ili laptopove.

Dosadašnji stav Zelenih bio je da ulaganje u osoblje i kvalitet škola i vrtića treba da ima prednost nad besplatnim školovanjem.

Najnovija istraživanja javnog menjanja pokazuju da je partija Savez90/Zeleni na solidnom drugom mestu iza vladajućih konzervativnih demohrišćana (CDU/CSU). Zeleni još nisu izabrali svog kandidata za kancelara na izborima 2021. godine, ali se pretpostavlja da će to jedno od dvoje kopredsednika stranke, Robert Habek ili Analena Berbok.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP