Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je "zaprepašćen i iznerviran" zbog toga što je Francuska javno zahtevala da se sedište tog zakonodavnog tela EU vrati u Strazbur. Francuski državni sekretar za evropske poslove je na Tviteru objavio pismo upućeno Sasoliju u kojem traži da se više funkcija EP premesti u Strazbur i predlaže da se kupi nova zgrada u tom gradu.

Iako je francuski grad Strazbur prema Ugovorima EU glavno sedište Evropskog parlamenta, evropski poslanici su usled ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa koristili svoju zgradu u Briselu.

Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon ponovo je zahtevao od Sasolija da obeća da će se poslanici vratiti u Strazbur čim se stvore uslovi.

Bon je 25. novembra na Tviteru objavio svoje pismo Sasoliju u kojem ističe ugovornu obavezu prema Strazburu, kao i "realnu zabrinutost" Francuske jer parlament mesecima nije zasedao u tom gradu, kao i da bi veliki novac mogao da bude potrošen na renoviranje 27 godina stare zgrade parlamenta u Briselu.

Francuska "zahteva da se postojeće administrativne službe zadrže u Strazburu i da se razmisli o preseljenju drugih službi Evropskog parlamenta u Strazbur", napisao je Bon.

Takođe je tražio da budu nadoknađene sve sednice otkazane zbog pandemije.

Bon je izrazio i "veliku zabrinutost" zbog namere Parlemanta da renovira svoju glavnu zgradu u Briselu, što bi koštalo oko 500 miliona evra. Umesto toga dao je kontra predlog, da se razmisli o premeštanju osoblja i više funkcija Parlamenta u Strazbur i o kupovini nove zgrade za EP u tom gradu, koja se prostire na 40.000 kvadratnih metara.

Portparolka predsednika EP izjavila je da su Sasoli i evroaparlamentarci bili "pomalo šokirani" Bonovim pismom.

"Ovo prevazilazi odnose između institucije EU i nacionalne vlade", rekla je portparolka agenciji Frans pres. "Pismo je primljeno sa zaprepašćenjem i ljutnjom".

Sasoli, prema njenim rečima, neće odgovoriti na Bonovo pismo.

Ugovori EU propisuju da u Strazburu godišnje mora da bude održano 12 četvorodnevnih plenarnih zasedanja, a da se najmanje dve dodatne plenarne sednice održe u Briselu, gde se održavaju i sednice parlamentarnih odbora i poslaničkih grupa.

Francuska strahuje će mnogi evroparlamentarci pokušati da trenutno vanredno stanje iskoriste kako bi Brisel ostao njihovo stalno sedište, jer smatraju da je to komfornija i jeftinija opcija od dugih putovanja u Strazbur na koja idu gotovo svakog meseca u normalnim okolnostima.

Francuska je početkom novembra najavila da će Strazbur biti od centralnog značaja za događaje tokom francuskog predsedavanja EU, u prvoj polovini 2022. godine.

"Ponovno pokretanje, moć, pripadanje" bi mogle da budu ključne reči predsedavanja Francuske, prema saopštenju francuskog ministra za Evropu i spoljne odnose Žan-Iva Le Drijana i Klemana Bona.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EP