Grčka vlada konzervativne partije Nova demokratija želi međupartijski dogovor o organizaciji kampanje za podizanje svesti javnosti o potrebi vakcinacije protiv COVID-19. Grčka je već sprovodila medijsku kampanju kako bi naglasila važnost ostajanja kod kuće tokom prvog talasa pandemije.

Premijer Kirjakos Micotakis tražio je od ministarstva zdravlja da kontaktira sve partije i predstavi im vladinu politiku o vakcinaciji, da bi u dogovoru sa svim partijama bila pokrenuta velika komunikaciona kampanja.

Cilj kampanje je da se grčko društvo ubedi da je potrebno da se vakciniše što je moguće više ljudi.

"Želim da verujem da će sve partije podržati ovaj napor", rekao je Micotakis, dodajući da se treba boriti protiv lažnih vesti o COVID-19.

Grčka vlada je tokom prvog talasa pandemije dala 20 miliona evra medijima da bi ukazivali na neophodnost ostajanja kod kuće tokom mera zatvaranja.

Zbog nedostatka transparentnosti u distribuciji fondova, opozicija je vladu optuživala da pokušava da kontroliše medije.

Neki mediji, kao što je medijska grupa Alter Ego, odbile su tada novac, kritikujući proces raspodele i ističući da bi takva kampanja trebalo da se sprovodi besplatno.

Po podacima ministarstva zdravlja, više od 1.000 centara za vakcinaciju radiće u centrima primarne zdravstvene zaštite širom zemlje.

Ministar zdravlja Vasilis Kikilijas izjavio je da je cilj da se vakciniše više od 2,5 miliona građana mesečno u dve smene, pre i posle podne. To znači da bi vakcinacija 11 miliona stanovnika Grčke ukupno trajala oko četiri meseca.

Evropska komisija je ranije istakla da nacionalne vlade moraju da pošalju jasne poruke o vakcini.

"Imati vakcinu bez odgovarajuće infrastrukture za vakcinaciju imaće nula koristi", izjavili su izvori iz EU za EURACTIV.com.

Komisija je pozvala vlade da preduzmu potrebne pripreme do odobrenja vakcine protiv COVID-19.

Na primer, svaka zemlja će morati da organizuje prevoz vakcina sa farmaceutskim kompanijama.

Takođe će morati da naprave nacionalne registre osoba koje dobiju vakcinu i da podsete vakcinisane da treba da dobiju i drugu dozu ako bude potebno.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP