Skijanje je za mnoge Evropljane neodvojivi deo zimskog odmora, ali je u pandemiji kovid-19 ideja masovnog okupljanja turista u zimskim centrima izazvala rasprave u javnosti i različite odgovore evropskih vlada.

Najradikalniji stav pokazale su vlasti u Berlinu, koje su zatražile da tokom božićnih i novogodišnjih praznika u celoj Evropi bude zabranjen skijaški turizam kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ali su se takvom zahtevu oštro usprotivile brojne zemlje, uključujući i susednu Austriju.

Za zabranu su se posebno zauzele vlasti Bavarske, nemačke pokrajine sa dugom tradicijom zimskog turizma.

Premijer Bavarske Markus Zeder izjavio je da sadašnja stopa infekcije korona virusom znači da "prosto ne može biti klasičnog skijaškog odmora". Bavarska je jedna od nemačkih pokrajina najteže pogođenih pandemijom.

Zeder je upozorio Nemce da ne pokušavaju da prelaze granicu i odu na skijanje u susednu Austriju, pošto će se po povratku, makar se radilo i o jednodnevnom izletu, suočiti sa desetodnevnim karantinom.

I italijanski premijer Đuzepe Konte sugerisao je da bi Italija, Francuska i Nemačka u koordinaciji trebalo da predlože "zajednički evropski protokol" kojim bi se ove zime suspendovao skijaški turizam.

Konte je u televizijskoj emisiji "Osam i po" (Otto e Mezzo) rekao: "Nije moguće imati odmor na snegu, ne možemo to sebi dozvoliti".

Nisu, međutim, objavljeni nikakvi konkretni planovi njegove vlade, a svaka odluka Rima morala bi da dobije blagoslov uticajnih regionalnih vlasti, gde se zimski turistički centri oštro protive bilo kakvoj zabrani.

U Francuskoj će zimski turistički centri moći da rade, ali će skijaški liftovi morati da budu zaustavljeni, a kafići i restorani zatvoreni.

"Naravno, svako ima pravo da otputuje u turistički centar i uživa u u čistom vazduhu i lepim planinama, i prodavnice će biti otvorene, iako barovi i restorani neće", rekao je francuski premijer Žan Kasteks, dodajući da će za publiku biti zatvoreni i svi skijaški liftovi i sva kolektivna infrastruktura.

Ljubiteljima zimskih sportova u Francukoj ipak preostaje mogućnost da uživaju u aktivnostima koje obično ne zahtevaju ski-liftove, kao što su nordijsko trčanje, sankanje ili hodanje sa krpljama.

Ograničavanju zimskog turizma usprotivila se Austrija, čiji je kancelar Sebastijan Kurc rekao da je skijaški turizam deo "nacionalnog identiteta" i da će zato zimski praznici proteći kao i obično.

Jedino što neće biti dozvoljeno su uobičajene zabave posle skijanja i moraće strogo da se poštuju pravila fizičkog distanciranja, rekli su austrijski zvaničnici.

Tursti će u svakom trenutku morati da poštuju razmak od najmanje jednog metra, nose maske u ski-liftovima i gondolama, a u barovima i restoranima će biti posluživani samo gosti koji sede.  

I Španija planira da otvori svoje skijaške centre, ali o uslovima još uvek treba da se dogovore regionalne i federalne vlasti.

Pokrajina Katalonija namerava da otvori svoje zimske centre u Pirinejima 21. decembra, kada treba da budu ukinuta i ograničenja u kretanju građana između pojedinih pokrajina. Neki operateri skijališta nadaju se, ipak, da bi zeleno svetlo mogli da dobiju i ranije.  

Ni Bugarska ne razmišlja o zabrani turizma tokom zimskih odmora, i sva tri vodeća zimska centra, Bansko, Pamporovo i Borovec, treba da počnu da rade u decembru.

"Nema razloga za otkazivanje skijaške sezone. Nije sport taj koji podstiče širenje kovid-19 u Evropi, već su to zabave posle skijanja", izjavio je Ivan Obrelkov, portparol kompanije Ulen koja je operator skijaških liftova i gondola u Banskom.

U Bugarskoj je na snazi zabrana rada restorana do 21. decembra, ali rade hoteli i privatni pansioni.

Slovenačke vlasti još uvek nisu donele odluku da li da za zimske praznike otvore svoja skijališta u Julijskim Alpima.

Važeća zabrana javnog prevoza u Sloveniji odnosi se i na skijaške žičare i uspinjače, ali je većina skijališta već počela da priprema staze veštačkim snegom, u nadi da će uskoro dobiti dozvolu za početak sezone.

U Švajcarskoj, koju je teško pogodio drugi talas pandemija kovid-19, vlasti, turistički sektor i skijališta su jedinstveno stali iza odluke da se dozvoli odvijanje zimske sezone.

"U Švajcarskoj možemo ići na skijanje, uz postojeće planove zaštite", rekao je švajcarski ministar zdravlja Alen Berse. On je dodao da će vlada ipak anaiizirati situaciju pre božićnih praznika.

Za đake u Švajcarskoj, koja nije članica EU, božićni raspust u zavisnosti od kantona počinje između 19. i 25. decembra i traje dve nedelje.

Evropska komisija je ranije je nagovestila da će odluku o odvijanju zimske turističke sezone prepustitit vladama članica.

"Treba znati da je odluka o tome da li dozvoliti skijanje ili ne, naravno, u nacionalnoj nadležnosti. To nije evropska nadležnost", izjavio je portparol Evropske komisije Štefan de Kersmeker.

"Očito da ne postoji univerzalni recept za postepeno, naučno utemeljeno i efikasno ukidanje mera ograničenja", rekao je portparol.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay