Nemačka diplomatkinja Helga Šmid glavni je favorit za novog generalnog sekretara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izjavio je američki ambasador u toj međunarodnoj organizaciji Džejms Gilmor.

Helga Šmid (59) je trenutno generalna sekretarka Evropske službe za spoljnu politiku i bezbednost (EEAS), na čijem je čelu visoki predstavnik Žozep Borel.

Šmid je kao visoki diplomatski pregovarač EU odigrala važnu ulogu u postizanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, prenela je nemačka agencija dpa.

Ambasador Gilmor rekao je za Helgu Šmid da je "dobro poznata u svetu i jako dobro poznata u Vašingtonu".

Očekuje se da će predstavnici članica OEBS na godišnjem Ministarskom savetu 3. i 4. decembra postići dogovor o izboru nekoliko najvažnijih funkcija u toj najvećoj regionalnoj bezbednosnoj organizaciji, koja okuplja 57 zemalja.

Predstavnici zemalja članica od jula nisu uspeli da postignu dogovor o nekoliko rukovodećih funkcija u  OEBS-u.

Agencija dpa prenela je da je favorit za mesto direktora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava  (ODIHR) Italijan Mateo Mekači.

Kao budući Visoki komesar za nacionalne manjine najviše se spominje bivši ministar inostranih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanov.

Najizglednija kandidatkinja za mesto predstavnice OEBS za slobodu medija je državna sekretarka za spoljnu politiku u Vladi Portugala i bivša direktorka portugalskog Instituta za komunikaciju i medije Marija Tereza Ribeiro.

Četvoro vodećih zvaničnika OEBS je sredinom jula moralo da napusti funkcije pošto nisu ponovo izabrani, iako se očekivalo da će njihov reizbor biti samo formalnost.

U nastojanju da popune vakuum u rukovodećim strukturama, članice OEBS su pristale na zahtev Rusije da jedna od glavnih funkcija u organizaciji pripadne zvaničniku iz neke od bivših država SSSR, prenela je agencija Frans pres.

Na vodeće funkcije u OEBS do sada su uglavnom birani političari sa Zapada, a Rusija i zemlje centralne Azije već dugo tvrde da su zbog te neravnoteže meta nepravednog odnosa i preterane kritike u oblasti ljudskih prava.

Zapadne države se nadaju da će posle ustupka Rusiji, OEBS zauzvrat dobiti veću podršku ruskog predsednika Vladimira Putina da nastavi da se bavi i pitanjima vladavine prava i ljudskih prava, što je često nailazilo na protivljenje Moskve, piše AFP.

Džejms Gilmor je ocenio da je diplomatski angažman OEBS-a sukob u Nagornom Karabahu "demonstrirao važnost i značaj" te organizacije, koja je, kako je rekao, "jedini postojeći forum u kojem su svi okupljeni".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EEAS