Nedavni poslovni ugovor između modne kuće "van Laack" i vlade nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije izazvao je zabrinutost i kritiku opozicionih socijaldemokrata (SPD) i sumnje da je rezultat "trgovine uticajem".

SPD je javno postavila pitanje kakvu je ulogu prilikom sklapanja ugovora imao Johanes Džo Lašet, sin premijera Severne Rajne-Vestfalije  i šefa pokrajinskog odbora konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armina Lašeta.

Johanes Lašet je modni bloger i influenser koji godinama sarađuje sa kućom "van Laack", uglednim tekstilnim preduzećem iz Menhengladbaha sa dugom tradicijom proizvodnje luksuznih odevnih predmeta, u prvom redu košulja.

Vlasnik modne kuće "van Laak" Kristijan fon Danijels, ranije je sugerisao da je Johanes Lašet direktno učestvovao u postizanju sporazuma o snabdevanju pokrajine milionima komada zaštitnih maski i druge medicinske zštitne opreme.

"Rekao sam Džou da svom ocu može da da moj broj, ako je pokrajini potrebna pomoć prikom nabavke maski". rekao je Danijels za dnevni list Rajniše post. Nedugo nakon toga on se u vladi sastao sa premijerom Arminom Lašetom.

I kompanija "van Laack" potvrdila je da je Johanes Lašet još proletos, kada se u celoj Nemačkoj grozničavo bavljala oprema protiv korona virusa, kao influenser posredovao u uspostavljanju kontakta sa pokranskom vladom, ali je naglasila da je to učinio bez ikakve novčane naknade.

SPD je postavila pitanje o ulozi Lašeta mlađeg u sklapanju ugovora i ocenila da je u pokrajinskoj vladi bilo "trgovine uticajem".

Ta partija je posebno zatražila informacije o eventualnim drugim ponuđačima na vladinom tenderu, i o tome koliko je vremena proteklo od susreta Danijelsa i premijera, pa do pristizanja ponude modne kuće "van Laack."

Johanes Lašet nije odgovorio na molbu nemačke novinske agencije dpa da komentariše situaciju.

Armin Lašet (59), koji važi za predstavnika liberajne struje u CDU,  2012. godine je došao na čelo pokrajinske organizacije te partije i postao i potpredsednik savezne organizacije, a od sredine 2017. godine i predsednik Vlade Severne Rajne-Vestfalije.

Nakon što je sadašnja predsednica saveznog odbora CDU Anegret Kramp-Karenbauer u februaru ove godine najavila da će napustiti tu funkciju i da na parlamentarnim izborima 2021. godine neće biti kandidatkinja partije za mesto kancelara, Lašet je objavio svoju kandidaturu za mesto partijskog lidera.

U tom slučaju bi na izborima u jesen 2021. bio i kandidat partije za šefa vlade.

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Pixabay