U članicama EU do kraja 2022. godine se neće plaćati porez na dodatu vrednost (PDV) na vakcine protiv kovida-19 i testove, odlučeno je 7. decembra.

Savet EU usvojio je amandmane na direktivu o zajedničkom sistemu PDV kojima se članicama omogućava da privremeno ne naplaćuju PDV na vakcine i testove za korona virus, kao i usko povezane usluge.

Usvojena mera se odnosi samo na vakcine protiv kovida-19 i stupiće na snagu dan nakon što bude objavljena u službenom listu EU.

Evropska komisija, koja je krajem oktobra i predložila privremeni nulti PDV na vakcine i testove, pozdravila je odluku Saveta i istakla da ona znači olakšanje za bolnice, lekare i pojedince i takođe omogućava bolji i jevtiniji prustup alatima za sprečavanje, otkrivanje i lečenje korona virusa.

Trenutno članice EU mogu da primenjuju niže stope PDV na vakcine ali ne i nultu stopu, dok za testove ne važi snižena stopa.

Prema izmenjenoj direktivi, članice će moći da primenjuju nižu ili nultu stopu i na vakcine i na testove ako tako odluče.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je pozdravio novi propis i istakao da će doprineti da vakcine i testovi budu jevtiniji.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP