Šef diplomatije EU Žozep Borel izrazio je optimizam oko sporazuma sa Londonom (o Bregzitu) "u poslednjem trenutku" i ukazao na problem deznformacija u svetu, uključujući i oko izlaska Britanije iz EU.

"Problemi u slučaju izlaska (Velike Britanije iz EU) bez sporazuma biće toliko veliki da verujem da će potreba za sporazum prevladati", rekao je Borel dodajući da očekuje da se uskoro postigne sporazum.

Borel je u intervjuu za špansku agenciju EFE podsetio na nekoliko primera zvanične propagande pristalica Bregzita pre referenduma o izlasku iz EU.

Tako su pristalice napuštanja Unije tvrdile da je novcem koji je Britanija davala EU mogla da se izgradi jedna bolnica svake nedelje.

"Dan posle te lažne priče već su govorili da je reč o pogrešnoj proceni", rekao je Borel i napravio paralelu sa pokretom za nezavisnost Katalonije u Španiji.

Britanija se stalno žalila da doprinosi EU sa previše novca a katalonski separatisti pak tvrde da Španija krade od njih novac.

"Moramo da uložimo napor da se suprostavimo dezinformacijama i trebalo bi da reagujemo jer živimo u svetu u kome vlada borba narativa", upozorio je Borel.

Borel je  rekao i da je EU bila i da i dalje jeste lider u tehnologijama, zahvaljujući čemu ima kapacitet da postavlja standarde, preneo je EURACTIV, medijski partner španske agencije.

Ipak, priznao je, EU više nije lider u tehnologijama "u nekim oblastima". Kao primer je naveo korona krizu koja je na vrhuncu pandemije u martu i aprilu ukazala da Unija nema dovoljno osnovnih lekova ili maski jer se u uglavnom proizvode u Kini i Indiji.

Borel, inače vazduhoplovni inženjer, istakao je da "strateška autonomija počinje sa tehnološkom autonomijom".

Kada je reč o spoljnim poslovima, Borel je rekao da je dolazak Donalda Trampa na vlast 2016. "probudio" EU i naterao je da shvati da je suviše zavisna od Vašingtona.

Ugodne odnose Brisela i Vašingtona, u kojima su se Evropljani na vojnom planu mnogo oslonili na Amerikance kroz NATO, uništio je Tramp koji je koristeći ponekad "preterano oštar jezik" ukazao Evropi da mora da preuzme svoj "deo odgovornosti u pitanjima međunarodne bezbednosti i odbrane", rekao je španski diplomata.

"Pre nego što potrošimo više, moramo da trošimo bolje... SAD imaju samo jedan model borbenog tenka, jedan. Mislim da mi Evropoljani imamo deset. Isto je i sa borbenim avionima, brodovima... sve to mnogo košta", rekao je Borel i dodao da bi "SAD prve imale koristi od snažnije, ujedinjenije i sposobnije Evrope".

Visoki predstavnik EU rekao je i da vidi velike moćnosti za zajedničku diplomatsku agendu sa novoizabranim predsednikom SAD Džozefom Bajednom a prvi cilj je "oporavak" nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Međutim, Borel je rekao i da se plaši da bi Evropa sada ponovo mogla da se "uspava" i da se vrati delegiranju odgovornosti Vašingtonu, kao što je radila pre Trampa.

Prema njegovom mišljenju, EU treba da stekne veću autonomiju od SAD. "Evropa mora da bude sposobna da deluje samostalno: sama, kada je to neophodno, i sa drugima, kada je to moguće", rekao je Borel.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP