Evropska agencija za lekove (EMA) daće 21. decembra "zeleno svetlo" za vakcinu Fajzer-Biontek, a vakcinacija protiv korona virusa u zemljama Evropske unije će početi uoči Nove godine, rekli su novinarima evropski diplomatski izvori u Briselu. U međuvremenu je šef Interpola upozorio je da se sa isporukom vakcina očekuje dramatični porast kriminala.

Ranije je najavljeno da će EMA odobriti najpre primenu američko-nemačke vakcine, ali se očekuje da potom dozvola bude data i za Modernu i vakcine još nekoliko laboratorija.

Evropski rugulator bio je prošle nedelje pod velikim pritiskom članica EU, posebno Nemačke, koje su tražile da vakcina dobije dozvolu što pre. Agencija je prvobitno planirala da o tome odlučuje 29. decembra.
Vakcina Fajzer-Biontek je već dobila neku vrstu dozvole regulatora u najmanje 15 zemalja, javlja AP.

Prvi put su obelodanjene i cene svih vakcina o čijoj nabavci je Evropska komisija pregovarala s farmaceutskim kompanijama.

Iako je Komisija u Briselu zbog toga izrazila veliko nezadovoljstvo, cene vakcina su na kratko greškom izašle na videlo i brzo povučene s Tvitera belgijskog državnog sekretara za budžet, ali je list Standard uspeo da zabeleži sve cene.

Flamanski dnevnik Standard je objavio da je za vakcinu Astra-Zeneka pregovorima postignuta cena od 1,78 evra po dozi, za Džonson-Džonson 6,93 evra, za Sanofi/GSK 7,56 evra, za Fajzer-Biontek 12 evra, i za vakcinu Moderna 14,68 evra.

Objavljeno je i da će Belgija za ugovorenih 33,5 miliona doza raznih vakcina platiti 279 miliona evra.

Evropska komisija je stavila do znanja da je otkrivanje cena vakcina ozbiljno kršenje tajnosti komercijalnih pregovora, jer farmaceutske kompanije nikako ne žele da se zna koju su cenu spremne da ponude EU zato što im to onda sužava prostor za pregovore s drugim klijentima u svetu.

Prema izvorima u Briselu, sad je još više razumljivo nezadovoljstvo Evropske komisije jer se ranije procenjivalo da bi, recimo, cena doze za vakcinu američke firme Moderna mogla biti između 25 i 30 evra.

EK je, kako je rečeno, očigledno uspela da i zbog velike količine potrebnih vakcina ozbiljno obori cene vakcine, ali to je trebalo da ostane poslovna tajna.

Inače, Biontek i Fajzer su ponudili EU 400 miliona doza vakcine ali je Komisija odlučila da kupi samo 200 miliona uz opciju da kuši još 100 miliona.

Kako prenosi AP, EMA planira da 12. januara odlučuje da li vakcina protiv korona virusa koju pravi Moderna može da dobije dozvolu.

U međuvremnu je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok upozorio da se uz isporuke vakcina protiv korona virusa očekuje i "dramatični" porast kriminala.

"Sa isporukom vakcina, kriminal će se dramatično povećati", rekao je on nemačkom listu Virtšaftsvohe (Wirtschaftswoche).

Kako je naveo, "bićemo svedoci krađa, provala u skladišta i napada tokom transporta vakcina", prenosi AFP.

U Nemačkoj je savezna policija odgovorna za isporuku vakcina koje će se čuvati na tajnim mestima.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP