Švedska 1. januara od Albanije preuzima predsedavanje Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde izjavila je da OEBS ima jedinstvenu vrednost kao organizacija čiji je zadatak prevencija konflikata i izgradnja poverenja i saradnje među zemljama članicama, i da će se njena zemlja tokom jednogodišnjeg mandata u prvom redu fokusirati na te fundamentalne zadatke.

Linde je na Ministarskom savetu OEBS, početkom decembra u Tirani, precizirala da to znači "odbranu evropskog bezbednosnog poretka kako je definisan u Finalnom aktu iz Helsinkija iz 1975. godine i Pariskoj povelji iz 1990".  

Švedska će kao predsedavajuća "promovisati sveobuhvatni bezbednosni koncept OEBS, sa posebnim naglaskom na ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost", rekla je švedska ministarka.

Švedska će, prema njenim rečima, nastojati i da doprinese rešavanju konflikata u regionu OEBS.

Odluku da Švedska u 2021. godini predsedava OEBS, 57 zemalja članica iz Evrope, Centralne Azije i Severne Amerike donelo je na Ministarskom savetu u decembru 2019. godine u Bratislavi.

An Linde je tada rekla da će Švedska "nastaviti da radi na obnovi poštovanja za principe na kojima počiva evropski bezbednosni poredak" i da će "u svim relevantnim forumima dati prioritet naporima za jačanje demokratije, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti".

Odluke u OEBS konsenzusom donosi Stalni savet, koji se sastaje redovno u Beču. Najviši forum je Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica i koji se po pravilu sastaje jednom godišnje.

An Linde će kao šefica švedske diplomatije u narednih godinu dana obavljati dužnost predsedavajuće OEBS i ona će predstavljati organizaciju na međunarodnoj pozornici i, uz mandat članica, određivati političke smernice i smernice za pregovaračke procese.

Predsedavajući nadzire i kako se realizuje mandat terenskih misija OEBS, od kojih je trenutno najznačajnija Specijalna posmatračka misija u Ukrajini.

Rad predsedavajućeg ključan je i za aktivnosti OEBS u rešavanju zamrznutih konflikata u Nagornom Karabahu, Pridnjestrovlju, Južnoj Osetiji, Abhaziji i Gruziji.

Švedska je već bila predsedavajuća OEBS 1993. godine.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: OEBS