Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden optužio je odlazećeg šefa države Donalda Trampa za nasilje njegovih pristalica u Vašingtonu i širom zemlje u kojem su poginule četiri osobe. Istovremeno su iz svih delova sveta stigle osude upada u Kongres.

Bajden je rekao da su do nasilja 6. januara direktno doveli Trampovi potezi na urušavanju demokratskih institucija SAD tokom celog njegovog mandata, prenosi Asošiejted pres.

"U prethodne četiri godine imali smo predsednika koji je izražavao prezir prema našoj demokratiji, našem poretku. Od samog početka je podsticao totalni napad na institucije naše demokratije. A juče (6. januara) je taj neumoljiv napad kulminirao", kazao je Bajden.

Trampove pristalice koje su upale u Kongres SAD tokom zasedanja na kojem je kasnije potvrđena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima, budući šef Bele kuće je nazvao "domaćim teroristima" i upozorio da ih ne treba nazivati demonstrantima, navodi AP.

"Nemojte da se usudite da ih nazivate demonstrantima. Oni su bili pobunjena banda, ustanici, domaći teroristi", naveo je Bajden.

Dodao je da "svi znaju" da bi pripadnici pokreta "Crni životi su važni" bili drugačije tretirani "od rulje koja je upala u Kongres", uz ocenu da je to neprihvatljivo.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je da Tramp treba odmah da bude smenjen ili da zakonodavno telo može da pokrene postupak njegovog opoziva.

Pelosi se tako pridružila onima koji traže primenu 25. amandmana na Ustav SAD radi smenjivanja Trampa pre isteka mandata 20. januara, optužujući ga za podsticanje oružane pobune protiv države, navodi AP.

"Predsednik SAD je podstakao oružanu pobunu protiv Amerike. Svaki (dodatni Trampov) dan može da bude horor predstava za Ameriku", rekla je Pelosi u Kongresu SAD.

Prema 25. amandmanu na Ustav SAD, američki potpredsednik i većina ministara mogu da proglase šefa države nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju šef države bi momentalno postao potpredsednik SAD.

Republikanac Tramp se našao na meti oštrih kritika nakon što je nazvao "veoma posebnim" i rekao da voli svoje pristalice koje su upale u Kongres SAD.

Bajden stupa na dužnost 20. januara, a demokrate i neki republikanci traže smenjivanje Trampa pre isteka mandata.

Lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer je pozvao odlazećeg američkog potpredsednika Majka Pensa da inicira smenu Trampa zbog nasilja u Kongresu tokom kojeg su četiri osobe poginule.

Šumer je rekao da bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv Trampa ako Pens to odbije.

"Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više", kazao je Šumer.

Na potezu su tužioci

Pravosudne američke vlasti su 7. januara uveče saopštile da su sve opcije na stolu, uključujući optužbe za pobunu, kad je reč o procesima protiv nasilne rulje pristalica odlazećeg predsednika koja je napala Kongres SAD.

Glavni federalni tužilac za grad Vašington Majkl Šervin izjavio je da tužioci planiraju da podignu 15 optužnica za zločine među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, i da istražitelji češljaju mnoštvo dokaza sa ciljem dodatnih optužbi.

Šervin je kazao da je 40 optužnica već podignuto pred višim sudom u Vašingtonu, prenosi AP.

Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba u Vašingtonu i da su nova hapšenja verovatna.

Američki tužioci iz cele zemlje navode da će naći i privesti pravdi svakog građanina koji je učestvovao u pobuni čiji je cilj bio sprečavanje mirnog prenosa vlasti.

Svet osudio upad Trampovih pristalica u američki Kongres

Zvaničnici širom sveta osudili su upad pristalica odlazećeg američkog predsednika u Kongres SAD u Vašingtonu i naveli da mora da bude poštovana volja građana iskazana na predsedničkim izborima 3. novembra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je ono što se dogodilo u Vašingtonu zastrašujuće i nečuveno. Međutim, kako je istakla, činjenica da je iste noći potvrđen Džo Bajden kao sledeći predsednik pokazuje koliko je otporna američka demokratija.

Fon der Lajen je rekla da Bajdena čeka težak posao. Kako je navela, on treba da donese mir i jedinstvo, premosti duboke podele i reaguje na krupna pitanja u budućnosti - prevazilaženje pandemije, borbu sa ekonomskom krizom kao posledicom pandemije, zaštitom planete od klimatskih promena, napredovanjem digitalizacije i jačanjem demokratije.

"Evropa je spremna na blisku saradnju sa novim predsednikom SAD na tim pitanjima. Posle četiri vrlo sušne godine, radujemo se dilogu i saradnji u naredne četiri", istakla je šefica Evropske komisije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel osudio je upad Trampovih pristalica u Kongres kao "napad bez presedana na američku demokratiju" i pozvao na poštovanje rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio demokrata Bajden.

Predsedavajuća OEBS, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde, i generalna sekretarka OEBS, Helga Šmid, pozvale su "na miran povratak u red i poštovanje demokratskog procesa u Vašingtonu" posle "događaja u i oko zgrade Kapitola",  piše u zajedničkom saopštenju.

Obe zvaničnice OEBS su ukazale na značaj ocena i zabrinutosti Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete posle posmatranja novembarskih izbora u SAD.

U zasebnom saopštenju ODIHR je "posle američkih izbornih nemira" pozvao na uzdržanost i poštovanje demokratskog procesa.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvala je američkog predsednika Trampa da se odrekne "lažnih i opasnih govora" i dodala da je upad njegovih pristalica u Kapitol Hil pokazao koliki je uticaj "podsticanja na nasilje i mržnju".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP