Dužnost poslanika Evropskog parlamenta je da se bave izazovnim pitanjima regulisanja sadržaja na društvenim mrežama, posebno posle nedavnog upada pristalica Donalda Trampa u američki Kongres, rekla je predsedavajuća Odboru za unutrašnje tržište EP.

Nakon prošlonedeljnih događaja u Vašingtonu, evroposlanica Zelenih Ana Kavacini (Anna Cavazzini) rekla je za EURACTIV da su se svetu "otvorile oči" za izazov bavljenja onlajn dezinformacijama i širenjem mržnje na mreži.

"Ono što smo videli u Vašingtonu je bilo strašno", rekla je Kavacini. "Međutim, to je kulminacija godina mržnje u onlajn prostoru i lažnih vesti stvarnih poslednjih godina. To nije ništa novo", dodala je ona.

Ipak, rekla je Kavacini, akcije onlajn platformi posle nereda u SAD nameću neka "ozbiljna pitanja" o ulozi društvenih mreža.

Ona smatra da zadatak suzbijanja te vrste sadržaja na mreži neće biti jednostavan za zakonodavce EU koji uskoro treba da počnu seriju debata o Komisijinom Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji je predstavljen u decembru.

"Tviter i Fejsbuk su usvojili tako rigorozan pristip tek pošto je postalo jasno da Tramp više neće biti predsednik SAD", rekla je Kavacini pozivajući se na odluku te dve platforme da Trampu ukinu korisničke naloge.

"Uvek postoji tanka linija između uklanjanja štetnog sadržaja i blokiranja legitimnih izjava političara", istakla je nemačka evroposlanica.

"To su pitanja na koja ćemo sada morati da odgovorimo u okviru razgovora o Zakonu o digitalnim usligama u Odboru za unutrašnje tržište", rekla je Kavacini.

Evroposlanici koji su bili angažovani oko DSA izrazili su zabrinutost oko uloge društvenih mreža u nedavnoj "oluji" na Kapitolu i kažu da treba znatno pojačati regulativu koja se odnosi na širenje zavereničkog materijala na mreži.

Prema DSA, platforme bi mogle da se suoče sa kaznama u visini više milijardi evra ukoliko se ne pridržavaju novih pravila o transparentnosti oglašavanja, uklanjanju nelegalnih sadržaja i pristupu podacima. Novčana kazna ide do 6% godišnjeg prihoda kompanije.

DSA, uz Zakon o digitalnom tržištu (DMA) koji će se baviti nelojalnom konkurencijom u digitalnoj ekonomiji, privremeno je dodeljen na razmatranje Odboru za unutrašnje tržište ali bi njime mogli da se bave i drugi odbori. Kavacini je pak uverena da su ta dva zakona u nadležnosti njenog odbora.

Kako se navodi, Odbor će razmeniti mišljenja o oba teksta 11. januara.

Istovremeno je Portugalija najavila da namerava da nastavi pregovore o DSA i DMA za vreme svog predsedavanja EU u prvoj polovini 2021.

U međuvremenu je potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova u razgovoru sa direktorom Tvitera Džekom Dorsijem rekla da joj namera nije nužno da se uvode buduća pravila koja bi terala platforme da uklanjaju štetne sadržaje ili dezinformacije, već da se fokus stavi na to kako se se ti sadržaji šire u onlajn prostoru.

"Kako bi rešili problem dezinformacija i štetnih sadržaja moramo da se fokusiramo na to kako se takvi sadržaji distribuišu i prikazuju ljudima umesto da insistramo na njihovom uklanjanju", rekla je Jurova.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP