Evropska agencija za suzbijanje prevara (Olaf) pokrenula je istragu u agenciji EU za kontrolu granica Fronteks. Olaf je potvrdio otvaranje istrage u vezi sa Fronteksom ali nije objavio detalje, preneo je EUobzerver.

Briselski portal je za istragu saznao iz anonimnog izvora koji je tvrdio da je Olaf navodno početkom decembra pretresao kancelarije direktora Fronteksa Fabrisa Leđerija i njegovog šefa kabineta zbog navodnog kršenja zakona.

EUobzerver nije mogao da utvrdi da li je Leđeri bio meta istrage a portparol Fronteksa nije demantovao događaj.

"U skladu sa svojom politikom transparentnosti, Fronteks u potpunosti sarađuje sa Olafom", rekao je portparol agencije EU sa sedištem u Varšavi.

Portparol Fronteksa rekao je i da su Olafove posete agencijama EU generalno "normalna praksa dobrog upravljanja" i da ne podrazumevaju neke zloupotrebe.

"Može da ih (istrage) pokrene i sama uprava neke evropske agencije", rekao je on napominjući da agencija ne može da otkrije nikakve detalje.

Do istrage dolazi u vreme pojačane kontrole Fronteksa posle brojnih medijskih izveštaja iz prethodne godine u kojima se ukazuje da agencija vraća migrante (push backs) odnosno ne dozvoljava im ulazak u članicu EU.

Te optužbe podstakle su neke evroposlanike da traže da se ispita rad Fronteksovog direktora. Neki poslanici, uključujući grupu socijalista u Evropskom parlamentu, zahtevaju Leđerijevu ostavku.

Leđeri je na slušanju u Evropskom parlamentu u decembru odbacio mogućnost da je bilo nezakonitosti.

U oktobru su nemački list Špigel, javni servis ARD, sajt Bellingcat i drugi izveštavali o umešanosti Fronteksa u "odbijanje" migranata na grčko-turskoj pomorskoj granici odnosno njihovo isterivanje iz voda EU.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson takođe je insistirala na odgovorima u vezi optužbi.

Izvor: EUoberver.com

Foto: Beta/AP