Bivši šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, arhitekta Prespanskog sporazuma Atine i Skoplja, rekao je da je za postizanje dogovora bilo ključno uspostavljanje poverenja kroz direktne kontakte, uz ograničeno prisustvo posrednika. Kocijas je takođe ocenio da Bugarska nije shvatila da je u Severnoj Makedoniji rođena nova nacija sa svojim jezikom i da je delovanje Sofije destabilizujuće.

Kocijas, ministar spoljnih poslova u vladi Aleksisa Ciprasa, izjavio je u intervjuu za EURACTIV.com da je dogovor Atine i Skoplja o promeni imena bivše jugoslovenske republike postignut jer su dve strane uspele da izgrade poverenje kroz direktne kontakte i da bi to trebalo da bude lekcija za pregovore Grčke i Turske.

"Prisustvo posrednika u određenim trenucima kada on dobro poznaje temu je neophodno, ali ne tokom celog trajanja pregovora", rekao je Kocijas, dodajući da posrednik UN Metju Nimic nije prisustvovao u dve trećine pregovora Grčke i Severne Makedonije.

"Posrednik nekad može otežati stvari", ocenio je Kocijas, objasnivši da kada dve strane pregovaraju preko treće strane, obe stalno pokušavaju da ubede posrednika, čime samo učvršćuju svoje pozicije.

Sa druge strane, kada pregovaraju direktno suprotstavljene strane ističu svoja glavna pitanja i zatim istražuju mogu li ih staviti u "pozitivan paket za obe" strane.

"Kada ispred sebe uvek imate posrednika, nemate uslove za poverenje", kazao je Kocijas.

Tokom pregovora sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim 2018, Kocijas je rekao da su shvatili da problem nije u tome da su Makedonci protiv Grka, nego između onih koji nisu želeli bilo kakav sporazum i onih koji su pokušavali da nađu dobro rešenje za dugotrajni spor dve susedne zemlje.

Komentarišući nedavno bugarsko blokiranje evropskog puta Severne Makedonije, Kocijas je rekao da stav Sofije određuje desničarska partija VMRO, koja je koalicioni partner u vladi Bojka Borisova.

"Bugarska nije shvatila da je u Severnoj Makedoniji rođena nova nacija, koja ima svoj jezik. Umesto da poštuje i doprinosi miru i prijateljstvu naroda u regionu, Bugarska deluje na destabilizujući način, pretvarajući se da je Herkul bez mišića", kazao je Kocijas.

Kineska hegemonija

Zapad je potcenio uspon Kine i centar ravnoteže se pomerio sa Atlantika na Pacifik, gde Evropa nema nikakvu ulogu, smatra Kocijas, jedan od najiskusnijih evropskih analitičara kada je u pitanju Kina.

"Verujem da su pandemija i kriza američke demokratije, kao što smo videli prethodnih nekoliko dana, pokazali da smo u periodu koji će, ako se Zapad demokratski ne obnovi, istorija prikazivati kao tranziciju od američke hegemojie ka bar dvojnoj američko-kineskoj hegemoniji, i kineskoj hegemoniji na duže staze", izjavio je Kocijas.

Grčka bi, prema njegovom mišljenju, mogla da bude most između Zapada i Istoka, pre nego da podlegne zapadnom pritisku da ograniči svoje specijalne odnose sa Kinom.

Podsetivši da je Atina  kritikovana zbog investicija kineske kompanije Cosco u grčkoj luci Pirej, Kocijas navodi da Grčka ima 0,2% kineskih investicija, a Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo 22% i 21%, što je 100 puta više.

"Nemci imaju 6.500 kompanija u Kini. Ono što velike sile žele jeste da one odlučuju kada će imati dobre ili loše odnose i da ih manje zemlje slede. Znači da nemaju ulogu, da budu sledbenici. Grčka ne sme to da uradi", kazao je Kocijas.

Tiranske metode Micotakisa

Komentarišući unutrašnju politiku Grčke, Kocijas je rekao da vlada Kirijakosa Micotakisa koristi "tiranske" metode da uguši opozicione glasove, kao što su kontrola medija i zatvoren sistem moći oligarha koji blokira napredak zemlje.

Grčka vlada, naveo je, koristi metode kao što su kao na primer kontrola medija ili preduzimanje represivnih mera pod izgovorom borbe protiv pandemije, kako bi sprečila da manjina postane većina.

Kocijas je ocenio da se taktika vladajuće Nove demokratije ipak ne može porediti sa onim što radi premijer Mađarske Viktor Orban, jer "Orban ima podršku dve trećine parlamenta i većine naroda", dok aktuelna grčka vlada nije ni blizu toga.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta