Špansko ministarstvo zdravlja će u cilju borbe protiv dezinformacija o vakcini za kovid-19 uskoro pokrenuti Vocap (WhatsApp) interaktivni kanal, piše španski list El Pais. Očekuje se da će to pomoći da se smanji procenat Španaca koji i dalje odbijaju da se vakcinišu.

Prema istraživanju državnog Centra za sociološka istraživanja, objavljenom u novembru, oko 30% Španaca ne želi da primi vakcinu protiv korona virusa i radije bi sačekalo da "drugi" probaju novu vakcinu.

Vlada Španije je u decembru pokrenula vebsajt na kojem odgovara na pitanja građana o vakcinama. Nova aplikacija je dodatno sredstvo u cilju "kreiranja kulture 'bezbedno se vakcinišem sa svim odgovorima koji su mi potrebni'", kazao je izvor u ministarstvu zdravlja.

Vakcinacija protiv kovida-19 nije obavezna u Španiji, ali oni koji odbiju da se vakcinišu ubacuju se u specifičnu bazu podataka kojoj pristup ima mala grupa ljudi iz ministarstva zdravlja.

"Razvijanje četbota (chatbot - softver za virtuelnu komunikaciju) na Vocapu ili drugim aplikacijama preko kojih građani mogu da postave pitanja administraciji" jedan je od mnogih alata navedenih u nacionalnoj strategiji za vakcinaciju.

Sa novim Vocap interaktivnim kanalom građani će moći da postave praktična pitanja o vakcinama i da dobiju jasne odgovore, umesto nekada kompleksnog jezika koji koriste stručnjaci ili istraživači.

Vesti o neželjenim efektima vakcine, koji su se pojavili samo u veoma specifičnim slučajevima, izazvale su nepoverenje kod nekih građana.

Da bi ostvarila cilj da do leta bude vakcinisamo 70% do 80% stanovništva, Španija mora da ubrza stopu vakcinacije, koja je za sada niska, osim u oblasima kao što je Asturija na severu zemlje.

Vlada planira da pokrene još jedan kanal za komunikaciju posebno za medicinsko osoblje, kako bi im pomogla u rešavanju tehničkih pitanja sa kojima se mogu susretati tokom svakodnevnog rada u vezi s vakcinama.

Sociolog Žozep Lobera, koji sarađuje sa španskom vladom na komunikacionoj strategiji za kovid-19, izjavio je da je važno da ne bude stigmatizacije onih koji i dalje sumnjaju u vakcine.

Prema njegovim rečima, te ljude treba saslušati i dati im kvalitetne informacije iz pouzdanih izvora.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com