Vlada Portugalije podržaće "političke i zakonodavne korake" u borbi protiv govora mržnje, podsticanja nasilja i procesa radikalizacije na društvenim mrežama tokom svog predsedavanja EU, najavio je portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva.

Portugalski ministar je rekao da je ta borba neophodna jer je upravo ona važan elemenat koji povezuje pitanja demokratije i digitalne tranzicije.

"Postoji nekoliko političkih i zakonodavnih koraka koji se mogu preduzeti i mi ćemo ih stimulisati", istakao je Santos Silva.

Govoreći ranije ove nedelje na onlajn skupu predsednika Konferencije specijalizovanih tela za parlamentarna pitanja EU (COSAC) u organizaciji portugalskog parlamenta, Santos Silva je izdvojio "početak diskusije o Zakonu o digitalnim uslugama kao veoma važnu komponentu regulacije digitalnih medija".

"Govorim o Digitalnoj skupštini koja će se održati u Lisabonu i, nadamo se, usvojiti Lisabonsku deklaraciju o digitalnoj demokratiji sa svrhom", rekao je portugalski ministar predstavnicima parlamenata 27 članica EU koji su učestvovali na video konferenciji.

"Govorim i o dobrom stavu Saveta za pravdu i Saveta za unutrašnje poslove protiv govora mrženje i govorim... o potrebi da EU unapredi svoju digitalnu strategiju na način na koji ona to zna... i koji je toliko izdvaja od drugih blokova ili zemalja, posebno Kine", rekao je Santos Silva.

Ministar je naglasio da se na putu kojim EU "ide digitalno" u ekonomiji, ali i u javnoj upravi i javnim službama, "uvek ima na umu strogo poštovanje prava građana i potreba da se digitalna transformacija dogodi u liberalnim demokratijama (kao što su one u EU) i da ne služi kao instrument za zloupotrebu prava građana od strane vlasti".

Portugal je predsedavanje EU u prvoj polovini 2021. preuzeo od Nemačke a predaće ga Sloveniji.

Izvor: EURACTIV.com with Lusa

Foto: Beta/AP