Protestna inicijativa čeških ugostitelja Crkao pas otkrila je kako da nadmudri lokdaun i stroge sanitarne mere vlade i odlučila da osnuje političku stranku Otvorićemo Češku, a svi restorani, kafići, pivnice pa i radnje koje bi želele da budu otvorene i prime goste biće prijavljeni kao lokalne ćelije u kojima članovi održavaju političke sastanke.

"Bilo koji restoran koji se prijavi dobiće registraciju kao ćelija političke stranke. Održavaće se sastanci a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih partija i parlamenta izuzeti su iz zakona o vanrednim situacijama", kazao je 19. januara jedan od pokretača otpora čeških ugostitelja protiv lokdauna Jirži Janeček.

Na konferenciji za novinare u Pragu na kojoj je Crkao pas predstavio novi put da se uprkos restrikcijama otvore restorani i kafići, advokat Radek Suhi rekao je da će u svakom restoranu ili radnji biti peticija neophodna da se osnuje politički pokret a na ulazu će biti vidljiva oznaka da je to sedište lokalne partijske organizacije.

Janeček je kazao da se inicijativi pridružilo i registrovalo već preko 1.000 restorana i kafića u kojima će i u uslovima lokdauna moći da se sastaju gosti kao članovi i simpatizeri nove stranke.

"To je odgovor na to što ova vlada politički zloupotrebljava svoju moć", rekao je Janaček i dodao da buduća stranka ipak neće izaći na jesenje parlamentarne izbore.

Inicijativa Crkao pas dobila je bizarno ime po češkom epidemiološkom sistemu čija skraćenica PES znači na češkom pas a vlada je psa odabrala i kao simbol za svaki od pet stepeni rizika u epidemiji kovid-19 za koji su vezane manje ili više stroge mere i zatvaranje.

Pas radosno maše repom kad je rizik minimalan ili reži i kidiše kada je na petom stepenu najvišeg rizika.

Inicijativa čeških ugostitelja koji zahtevaju od vlade da im dopusti da otvore svoje lokale privukla je pažnju javnosti početkom januara kada je od praznih staklenih krigli piva sa upaljenim svećama u znak protesta protiv lokdauna napravila lanac svetla od turističkog srca Praga do sedišta vlade na drugoj obali Vltave.

Kasnije, 10. januara na Staromnjestskom trgu u Pragu Crkao pas organizovao je demonstracije protiv sanitarnih mera vlade i zatvaranja privrede zbog virusa korona na kojima se okupilo više od 2.500 ljudi a podržali su ih i drugi privrednici iz uslužnih delatnosti koje su zbog pandemije zatvorene, nemaju prihode i osuđene su na državnu pomoć.

Crkao pas najavio je za 23. januar veći protest kada namerava da pootvara više ugostiteljskih objekata iako je ministar unutrašnjih poslova, šef Kriznog štaba Jan Hamaček poručio da partijski sastanci ne spadaju u istu kategoriju i izuzetak kao sastanci lokalnih odbornika ili poslanika i senatora Parlamenta Češke.

U susednoj Poljskoj ugostitelji su krenuli u otvorenu pobunu protiv sanitarnih mera vlasti i to na osnovu pravne analize nedavne presude suda u mestu Opole koji je ukinuo kaznu za kršenje mera uz obrazloženje da, ako nije uvedena krizna situacija ili vanredno stanje, privredni objekti ne mogu biti zatvoreni vladinom uredbom, već isključivo zakonom.

Budući da su sanitarne mere i lokdaun doneti uredbom vlade premijera Mateuša Moravjeckog a bez krizne situacije ili vanrednog stanja, u suprotnosti su sa Ustavom Poljske pa je vlada sada zapretila da će oni koji otvore uprkos nacionalnom karantinu i uspeju zahvaljujući sudu da izbegnu kazne ostati bez državne pomoći.

I pre inicijative Gorski veto ugostitelja iz planinskih odmarališta i skijaških centara na jugu Poljske da neće više poštovati mere, koja se kao lavina početkom godine proširila po celoj Poljskoj preduzetnici u ovoj zemlji dovijali su se, kao sada Česi, da smisle kako da otvore svoj restoran ili teretanu, diskoteku a da država ne može da ih kazni.

Diskoteka Fejs to fejs iz mesta Ribnjik na jugu Poljske otvara ovog vikenda a svi gosti će biti osnivači nove partije Štajk privrednika.

Već ranije su neki restorani otvoreni kao nove kancelarijske prostorije i pozvali su goste da dođu i posao koji bi inače obavljali na daljinu od kuće ili u kancelariji obave kod njih po povoljnim cenama, a istovremeno mogu da se najedu ili ponesu jelo kući.

Jedno klizalište u Lođu smislilo je da bude prodavnica cveća, ali kako je cveće na sredini leda, kupci moraju do cveća na klizaljkama a niko im neće meriti koliko krugova ili vremena im je potrebno.

I u Češkoj i u Poljskoj vlade su produžile lokdaun zbog pandemije kovid-19 iako se nakon strogih restrikcija uvedenih posle Božića epidemiološka situacija popravlja.

U Češkoj je broj od 7.590 novozaraženih virusom korona 18. januara bio za 1.800 manji nego nedelju dana ranije, a daleko manji od rekordnih više od 17.000 novozaraženih početkom godine.

U češkim bolnicama je trenutno 6.666 kovid-19 pacijenata a broj preminulih porastao je za 200 i dostigao 14.646 od početka pandemije u proleće.

Vlada je odlučila da zatraži od parlamenta da do 23. februara  produži kriznu situaciju, koja je u Češkoj na snazi od 5. oktobra i koja je stepen blaža od vanrednog stanja.

U Poljskoj je vlada nacionalni karantin sa strogim merama produžila do 31. januara iako su i u toj zemlji statistike povoljnije, jer je početkom ove sedmice u jednom danu  bilo 4.835 novozaraženih, dok je jesenji rekord iznosio oko 27.000 zaraženih za 24 sata.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay