Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je 20. januara novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da "zajedno izgrade novi osnivački pakt" za odnose Evrope i SAD. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da Evropa ponovo ima prijatelja u Beloj kući i da je spremna za novi početak sa starim partnerom.

"Želeo bih da danas, na dan kada Džo Bajden preuzima dužnost, svečano uputim poziv da zajedno izgradimo novi osnivački pakt za jaču Evropu, za jače SAD i za bolji svet", izjavio je u Evropskom parlamentu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, nekoliko sati pre inauguracije Bajdena kao 46. predsednika SAD.

Mišel je rekao da je dan njegove inauguracije prilika da se obnove transatlantski odnosi, koji su "mnogo trpeli prethodne četiri godine".

"Tokom tih godine svet je postao kompleksniji, nestabilniji i nepredvidiviji... To zahteva Evropu koja ima stabilizujuću i konstruktivnu ulogu na globalnoj sceni skladu s našom pravom snagom u svetu... Jaču Evropu u odbrani i očuvanju mira i bezbednosti. Da bi to uradili, potrebni su nam jaki i pouzdani partneri", rekao je Mišel.

Zbog toga, dodao je, Evropski savet ponovo potvrđuje stratešku važnost partnerstva Unije i SAD, kao "najvažnijeg i najbližeg odnosa".

"Zajedno moramo budemo kamen temeljac međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, radeći na bezbednosti, prosperitetu, slobodi, ljudskim pravima i rodnoj jednakosti", kazao je Mišel.

Istakao je pet prioriteta na kojima EU i SAD treba da rade: jačanje multilateralne saradnje, borba protiv kovida-19, klimatske promene, obnavljanje ekonomija uz osiguranje fer trgovine i promovisanje digitalne transformacije i na kraju udruživanje snaga u cilju bezbednosti i mira.

Mišel je rekao da je "nova agenda za Evropu i SAD ambiciozna". "Zato želim da prvog dana mandata pozovem predsednika Bajdena u Evropu da učestvuje na vanrednom sastanku Evropskog saveta u Briselu, sastanku koji bi mogao da se održi paralelno sa samitom NATO", predložio je on.

Predsednik Evropskog saveta je 19. januara razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o mogućem organizovanju evropskog sastanka u isto vreme kad bude samit NATO na kojem će učestvovati predsednik Bajden. Datumi još nisu određen i zavisiće od razvoja pandemije korona virusa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pred evropskim poslanicima rekla da Evropa "ima prijatelja u Beloj kući nakon četiri duge godine" predsednika Donalda Trampa.

"Ovo novo svitanje u Americi je trenutak koji smo svi čekali. Evropa je spremna za novi početak sa našim najstarijim partnerom od najvećeg poverenja", rekla je Fon der Lajen.

Ipak, iako mnogi u Evropi osećaju "olakšanje" zbog promene administracije u Vašingtonu ne treba da se zaboravi činjenica da, iako predsedništvo Donalda Trampa može biti "istorija za samo nekoliko sati", njegov pokret neće, rekla je predsednica EK, podsetivši da je više od 70 miliona Amerikanaca glasalo za njega i da je nekoliko stotina njegovih pristalica upalo u Kapitol.

"Ovaj dan donosi dobre vesti: SAD su se vratile i Evropa je spremna da se ponovo poveže sa bivšim pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem dragocenom savezu", istakla je ona.

Evropski saveznici s optimizmom gledaju na budućne odnose

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden preuzima dužnost u atmosferi optimizma među glavnim evropskim saveznicima i kod kuće u vezi budućnosti transatlantskih odnosa i američke spoljne politike, pokazala je anketa objavljena uoči njegove inauguracije.

Četiri godine Trampovog pristupa spoljnoj politici pod motom "Amerika na prvom mestu" koji je podrazumevao udaranje na tradicionalne prijatelje iz NATO i dovođenje u pitanje samog saveza uz istovremeno prihvatanje autoritarnih vođa kao i nove trgovinske carine, narušilo je odnose sa mnogima u Evropi.

Ali, nakon izbora Bajdena, koga mnogi u Evropi dobro poznaju još iz vremena kada je bio na mestu potpredsednika ili iz decenija provedenih u Senatu, velika većina u Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji blagonaklono gleda na naredne godine, pokazalo je istraživanje koje je sproveo vašingtonski Istraživački centar Pju (Pew Research Center).

I u Francuskoj i u Nemačkoj 84% ispitanika reklo je da su optimistični u pogledu budućnosti odnosa njihove zemlje sa SAD, a u Britaniji 72%. U SAD je 73% ispitanika reklo da su optimistični u pogledu budućih odnosa s Evropom.

Na pitanje o Bajdenu, 79% Nemaca, 72% Francuza i 65% britanskih ispitanika reklo je da imaju poverenja u njega da će učiniti ispravnu stvar u vezi sa svetskim pitanjima.

Evropski političari su oprezni u vlastitom optimizmu vezano za predsedavanje Bajdena, napominjući da se stav Vašingtona prema nekim spornim pitanjima poput potrošnje NATO i protivljenja nemačko-ruskom projektu gasovoda Severni tok 2 verovatno neće značajno promeniti.

Istovremeno, Evropa se raduje što će Bajden preokrenuti dva glavna Trampova povlačenja iz multilateralne saradnje: odluka odlazećeg predsednika o istupanju iz Svetske zdravstvene organizacije, najavljena 2020. godine i izlazak SAD iz pariskog klimatskog sporazuma.

Istraživanje je ukazalo je da velika većina građana u sve tri zemlje veruje da će se američka spoljna politika, njen odgovor na klimatske promene i pristup epidemiji korona virusa poboljšati s Bajdenom.

Seukupno, međutim, zabeležen je tek blagi porast u pozitivnim stavovima o SAD - otprilike polovina ispitanika u Francuskoj i Britaniji i četiri od 10 Nemaca na tu zemlju gleda povoljno.

Iako je sprovedeno pre januarskog nasilja u Kongresu, istraživanje je otkrilo da je među tri najbliža saveznika SAD već vladala velika zabrinutost za zdravlje američke demokratije.

Prema rezultatima ankete, 73% ispitanika u Nemačkoj, 64% u Francuskoj i 62% u Britaniji reklo je da su američkom političkom sistemu potrebne velike promene ili potpuna reforma.

U istraživanju je učestvovalo 3.066 odraslih osoba u Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji i još 1.003 u SAD a sprovedeno je u novembru i decembru 2020.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: European Union