Italijanski premijer Đuzepe Konte dobio je podršku gornjeg doma parlamenta Senata ali je izgubio apsolutnu većinu, što je njegovu vladu ostavilo znatno oslabljenom u trenutku kada se zemlja bori protiv pandemije korona virusa.

Konte je 19. januara uveče dobio glasove 156 poslanika, manje od 161 koliko je potrebno za apsolutnu većinu. Protiv je glasalo 140, a oko petnaest članova partije Živa Italija bilo je uzdržano.

"Italija nema vremena za gubljenje. Odmah nazad na posao da prevaziđemo zdravstvenu vanrednu situaciju i ekonomsku krizu", napisao je Konte na Tviteru posle glasanja.

O poverenju vladi  se glasalo na zahtev Kontea radi prevazilaženja političke krize usred pandemije korona virusa. Kriza je izazvana kada su Vladu napustili članovi stranke Živa Italija bivšeg premijera Matea Rencija, što je dovelo u pitanje opstanak Konteove vlade.

Konte je dan ranije dobio podršku donjeg doma parlamenta nakon što su se takođe odbegli poslanici stranke Živa Italija uzdržali od glasanja. Podrušku mu je da 321 poslanik Predstavničkog doma, 259 je glasalo protiv, dok je uzdržanih bilo 27.

Konte će sada morati da vidi da li može da sakupi dovoljno glasova da se usvajaju zakoni, posebno preko potrebni paketi ekonomske pomoći u pandemiji. Za to će mu verovatno biti potrebna podrška manjih centrističkih stranaka koje nisu deo koalicije ili opozicije.

Renci se našao na meti oštrih kritika zbog političkih kalkulacija tokom pandemije koja je odnela više od 83.000 života u Italiji.

On međutim brani taj potez kao neophodan za sprečavanje Kontea da zadobije previše vlasti, u vreme kada u zemlju treba da stignu milijarde evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

U obraćanju Senatu je rekao da će se promena kursa desiti "sad ili nikad", upozorivši da Italija rizikuje da propusti najbolju priliku od Maršalovog plana o obnovi Evrope posle Drugog svetskog rata.

"Budućnost je sada u igri, ne za šest meseci", rekao je Renci, čija partija prema anketama ima podršku 3% građana.

Konte je postao premijer posle 2018. godine na predlog populističkog Pokreta pet zvezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada je pala u avgustu 2019. kada je on podnošenjem ostavke sprečio glasanje o poverenju koje je Salvini tražio u nameri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao novu Vladu u koju je uz Pokret pet zvezdica ušla i Demokratska partija, stranka levog centra. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u međuvremenu napustio.

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP