Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je ukaze kojima je izrazio nameru da SAD ponovo pristupe Pariskom sporazumu o klimi i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nekoliko sati pošto je 20. januara stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ispred Kongresa SAD u Vašingtonu, Bajden je u Ovalnom kabinetu Bele kuće potpisao niz ukaza sa namerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je 2018. godine izveo SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svetske zdravstvene organizacije.

Bajdenov glavni savetnik za zdravstvena pitanja Entoni Fauči već je zvaničnicima SZO preneo podršku SAD.  On putem video-linka članovima izvršnog odbora STO poručio da će im se SAD pridružiti u naporima da zemljama širom sveta, bilo da je reč o siromašnim ili bogatim, dostave vakcine, lekove i medicinska sredstva.

Bajden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom, i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takođe bile kontroverzne Trampove odluke.

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod "Kistoun Iks-El", od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Tramp odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana pošto je postao predsednik.

Novi šef Bele kuće je naložio i produženje moratorijuma na otplatu dugova kako bi sprečilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije korona virusa.

Između ostalog, Bajden je naredio i obavezno nošenje maske u federalnim objektima i formiranje federalne kancelarije za koordinaciju odgovora na pandemiju korona virusa.

Antoni Blinken, kojeg je Bajden nominovao za državnog sekretara, potvrdio je ranije da je nova administracija spremna da se vrati i nuklearnom sporazumu sa Iranom pod uslovom da Teheran ponovo poštuje svoje obaveze.

Tokom Trampovog mandata Vašington se 2018. jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i nametnuo nove sankcije Teheranu u sklopu takozvane "kampanje maksimalnog pritiska" na Islamsku Republiku.

Taj potez predsednika Trampa izazvao je tenzije između SAD i Evropske unije, koja je čvrsto na stanovištu da treba sačuvati sporazum, koji su pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka u ime EU 2015. godine potpisali sa Teheranom posle teških pregovora.

Blinken je rekao i da nova administracija SAD,  čim Bajden položi zakletvu, namerava da radi na produženju pakta Novi START, ključnog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja koji ističe u februaru.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe sile smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

To je  jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se dve sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. godine.

U vreme Donalda Trampa, SAD su 2017. istupile i iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), a 2018. godine i iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC), koji je tadašnja američka ambasadorka u UN Niki Hejli nazvala "dvoličnim" i "politički pristrasnim".

Tramp je u više navrata pretio i da će SAD napustiti svetsku organizaciju.

Bajdenov prvi krug poziva stranim liderima će biti sa saveznicima, pošto namerava da popravi odnose narušene antagonističkim pristupom predsednika  Trampa, rekla je nova sekretarka za medije Bele kuće Džen Saki.

Saki je na prvoj konferenciji za novinare rekla da će Bajden će svoj prvi poziv na razgovor nekom stranom lideru uputiti kanadskom premijeru Džastinu Trudou 22. januara. Ona je rekla da će tema razgovora biti odnosi SAD i Kanade, kao i status naftovoda Kistoun XL, čiju dozvolu je Bajden povukao.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP