Dve najveće političke stranke u Estoniji postigle su dogovor o novoj vladi koju će voditi Kaja Kalas, prva premijerka u istoriji te baltičke zemlje. Vladu će činiti Partija centra koja je do sada vodila vladu i Reformska stranka koja je bila u opoziciji iako je pobedila na izborima 2019.

Dosadašnja Vlada je pala sredinom januara zbog korupcionaškog skandala.

Rukovodstva opozicione Reformske stranke Kaje Kalas (43) i Partije centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa glasala su 24. januara za formiranje koalicione vlade.

Prema dogovoru, obe stranke će imati po sedam ministarstava u vladi sa 15 članova, računajući premijerku Kalas.

Ministarstvo spoljnih poslova će takođe voditi žena, dosadašnja ambasadorka u Češkoj Eva-Marija Limets, javila je estonska novinska agencija.

Kaja Kalas, predsednica Reformske stranke, bila je poslanica Evropskog parlamenta, u Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE). Njen otac Sim Kalas je takođe bio evropski parlamentarac i osnivač Reformske stranke.

Reformska stranka i Partija centra navele su u zajedničkom saopštenju da će formirati vladu koja će nastaviti efikasno da rešava krizu izazvanu pandemijom korona virusom, zadržati usmerenost Estonije na budućnost i razviti sve oblasti i regione u zemlji.

Novu vladu mora da potvrdi parlament, mada se smatra da je to formalnost, pošto dve partije zajedno imaju 59 od 101 poslaničkog mesta.

Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid trebalo bi da imenuje novu vladu u narednih nekoliko dana.

Posle nedavnog pada vlade, Kaljulaid je mandat za sastav nove dodelila Kaji Kalas jer je njena protržišna Reformska stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u martu 2019. godine, 28,9%. Na drugom mestu je bila Partija centra sa 23,1% glasova.

Međutim, Kalas posle izbora nije uspela da sastavi vladu, koju su oformile tri stranke na čelu sa Partijom centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa.

Uz Ratasovu Partiju centra, u Vladi su bile i nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka i konzervativna stranka Otadžbina.

Ratas je podneo ostavku 13. januara zbog skandala u kojem se našao visoki funkcioner njegove Partije centra, osumnjičen da je primio privatnu donaciju za stranku u zamenu za uslugu u vezi s građevinskim projektom u blizini luke u Talinu.

Iako će njegova stranka biti i u novoj Vladi, Ratas, premijer od 2016. godine, neće biti njen deo.

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP