Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Souza osvojio je drugi mandat pobedivši u prvom krugu predsedničkih izbora. Kandidatkinja vladajuće Socijalističke partije Ana Gomeš je na drugom mestu, ispred kandidata ekstremne desnice Andrea Venture.

Umereni konzervativac De Souza (72), bivši lider Socijaldemokratske partije, bivši profesor prava, popularan kao politički komentator, osvojio je 61% glasova pa će na čelu države ostati još pet godina.

De Souza je kao predsednik konstantno imao podršku 60% ili više građana. Na izborima 25. januara dobio je više glasova nego 2016. godine.

Ana Gomeš, bivša poslanica Evropskog parlamenta, dobila je 13% glasova, dok je Ventura osvojio iznenađujućih 12% glasova. Na izbore je izašlo malo manje od 40% birača, znatno manje nego na prethodnim izborima, verovatno zbog straha ljudi od korona virusa.

De Souza je veći deo svog pobedničkog govora posvetio pandemiji kovida-19, obećavši da će raditi na ekonomskom oporavku zemlje kada se pandemija završi.

"Sve počinje borbom protiv pandemije", rekao je De Souza.

Portugal ima najvišu stopu na svetu dnevnih slučajeva zaraze i smrti na 100.000 stanovnika, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Tokom izborne kampanje nije bilo uobičajenih političkih skupova, ali su ograničenja kretanja ukinuta tokom izbornog dana. Broj birališta je povećan i omogućeno je rano glasanje kako bi se izbegle gužve na izborima.

Premijer Antonio Kosta je pozvao ljude da izađu na izbore, uveravajući ih da su preduzete sve mere kako bi se bezbedno glasalo.

U Portugalu ima 10.8 miliona registrovanih birača, od kojih oko 1,5 miliona živi u inostranstvu.

Svaki predsednik Portugala od 1976. godine, kada je posle pada diktature uvedeno opšte pravo glasa, osvajao je drugi mandat. Na toj funkciji nikada nije bila žena niti pripadnik etničke manjine.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP