Zemlje Evropske unije su poslednjih meseci u više navrata bile prinuđene da sa tržišta povlače različite prehrambene proizvode sa susamom uvezenim iz Indije koji sadrži ostatke izuzetno otrovnog etilen oksida.

Samo u Nemačkoj su od kraja oktobra 28 puta masovno povlačeni proizvodi koji sadrže kontaminirani susam, a najnoviji slučajevi povlačenja proizvoda zabeleženi su u Hrvatskoj.

U zemljama EU su zbog kontaminiranog susama iz prodaje povlačeni proizvodi poput krekera, grickalica sa susamom, tahini paste od susama, ili muslija, a u Hrvatskoj su u najnovijem slučaju sa tržišta povučene različite vrste humusa i bio-namaza. I Švajcarska, koja nije članica EU, sa tržišta je povlačila sosove od susama, pakovane salate sa susamom i različite vrste muslija.

Visokozapaljivi gas etilen oksid u EU je klasifikovan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična materija 1B kategorije i njegova upotreba na teritoriji Unije nije dozvoljena.

Iako se najčešće navodi da je etilen oksid pesticid, agronomi tvrde da se odavno ne koristi u poljoprivredi, već da je u pitanju biocid kojim se, najčešće u prehrambenoj i tekstilnoj industriji, ubijaju bakterije, plesni i gljivice i tako roba štiti od kvarenja.

U Nemačkoj je upotreba etilen oksida u prehrambenoj industriji zabranjena još od 1981. godine.

Sanitarne kontrole u članicama EU su prošlog leta ustanovile nedozvoljene količine etilen oksida koji je proizveden, ili uvezen iz Indije. Količina toksične materije delom je bila i više nego hiljadu puta veća od one dozvoljene u EU, a koja iznosi 0,05 miligrama po kilogramu.

Nemačka Uprava za hemijsku i veterinarsku kontrolu (CVUA) iz Štutgarta pretpostavlja da je etilen oksid korišćen za suzbijanje salmonele što je, prema pisanju nemačkih medija, i inače praksa u skladištima u Aziji i Africi.

Evropska komisija je zato krajem oktobra 2020, navodeći da je reč o kontaminaciji koja predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje stanovništva, donela uredbu kojom je propisana pojačana kontrola sirovog susama iz Indije i da svaka pošiljka mora da ima i detaljniju prateću dokumentaciju i laboratorijsku potvrdu da ispunjava standarde EU.

Ako takve dokumentacije nema, ili evropske nadležne službe ustanove da podaci nisu tačni, susam će biti odmah uništen, naložila je Evropska komisija.

U Hrvatskoj su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incidente s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabeleženo 60 objava i 2019. godinu kad su bile 53 objave, prenela je agencija Hina.

Upravnik hrvatskog odeljenja evropskog Sistema brzog alarmiranja o bezbednosti hrane i životinjske hrane (RASFF) Alen Petričević rekao je za Hinu da je potvrđeno da je kontanirani susam poreklom iz Indije.

On je, međutim, naglasio da su pojedini proizvođači i trgovci iz preventivnih razloga povukli svoje proizvode sa tržišta iako u njima nije dokazano prisustvo etilen oksida ili je utvrđena količina ispod najveće dopuštene granice.

Petričević je rekao da svaka neusklađenost sa normama zahteva i dodatne inspekcijske nadzore, postupke i povlačenja na šta subjekti reaguju povećanjem samokontrola, izborom novih sigurnijih i odgovornijih poslovnih partnera čime se smanjuje pojava ozbiljnijih incidenata.

Sistem RASFF uspostavljen je 1979. godine i kao mreža, u saradnji sa ustanovama za upravljanje bezbednošću hrane i javnog zdravlja, kroz razmenu informacija omogućava članicama EU da brzo reaguju na rizike po bezbednost hrane pre nego što ona dođe do potrošača.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay