Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je 26. januara SAD da se pridruže evropskim inicijativama za regulisanje digitalnog tržišta. Odluke koje donose tehnološki giganti imaju dalekosežne posledice po demokratiju, bezbednost i kvalitet informacija, rekla je Fon der Lajen, istakaviši da treba obuzdati njihovu ogromnu moć.

"Pozivam naše američke prijatelje da se pridruže našim inicijativama. Zajedno bismo mogli da napravimo skup propisa za digitialnu ekonomiju koji bi bili primenjivi na svetskom nivou", rekla je Fon der Lajen obraćajući se putem video poziva na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, nekoliko dana posle stupanja na dužnost novog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ti propisi bi obuhvatili zaštitu podataka, pravila privatnosti i bezbednost kritične infrastrukture, a bili bi zasnovani na zajedničkim vrednostima kao što su ljudska prava, pluralizam, inkluzija i zaštita privatnosti.

Šefica EK je ukazala na opasnost koju neregulisani internet može da ima za demokratiju i pozvala Bajdenovu administraciju da se pridruži borbi protiv "mračne strane digitalnog sveta", podsetivši na upad demonstranata u Kapitol 6. januara.

"Upad u Kapitol je bio šok za mene, kao i za mnoge od nas. Treba da negujemo demokratiju svakog dana i da branimo naše institucije od korozivne moći govora mržnje, dezinformacija, lažnih vesti i podsticanja na nasilje", rekla je ona ukazujući na ulogu društvenih mreža.

"Poslovni model internet platformi ima uticaj ne samo na slobodnu i pravednu konkurenciju nego takođe na naše demokratije, našu bezbednost i kvalitet informacija. Zato treba da obuzdamo ogromnu moć velikih digitalnih kompanija", kazala je Fon der Lajen.

Ono što je nelegalno van digitalnog sveta treba da bude nelegalno i onlajn, naglasila je i ukazala da EU želi da tehnološke platforme budu transparentne oko toga kako funkcionišu njihovi algoritmi.

"Ne možemo da prihvatimo da odluke koje imaju dalekosežne posledice po našu demokratiju donose samo kompjuterski programi", rekla je Fon der Lajen, dodajući da EU želi da internet kompanije preuzmu odgovornost za način na koji šire, promovišu i uklanjaju sadržaj na Internetu.

Osvrnuvši se na nedavnu odluku Fejsbuka i Tvitera da blokiraju naloge bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Fon der Lajen je rekla da "takvo ozbiljno ometanje slobode izražavanja ne treba da bude zasnovano samo na pravilima kompanije".

"Treba da postoji zakonski okvir za takve dalekosežne odluke", rekla je Fon der Lajen, podsetivši da je EK zbog toga pokrenula inicijativu donošenja Zakona o regulisanju digitalnih servisa (Digital Services Act-DSA) i Zakona o digitalnim tržištima (Digital Marktes Act- DMA).

Evropska komisija je 15. decembra predstavila predlog novih zakona za ograničavanje tehnoloških giganata optuženih da zloupotrebljavaju moć i doprinose širenju opasnog govora. Njihov cilj je da tehnološki giganti preuzmu veću odgovornost i da se bolje zaštite prava njihovih korisnika.

Izvor: Beta, Evropska komisija

Foto: Beta/AP