Luksemburška Demokratska partija (DP) očekuje da joj njena bivša članica, evroposlanica Monika Semedo vrati poslanički mandat u Evropskom parlamentu. Semedo je napustila DP nakon što se našla na meti optužbi za mobing saradnica, ali je zadržala poslaničko mesto u EP.

"Niko ne može da je natera da podnese ostavku, ali mi mislimo da bi bilo potpuno ispravno da vrati (poslaničko) mesto Demokratskoj partiji", rekao je generani sekretar te stranke Klod Lamberti za luksemburški dnevnik na francuskom jeziku Kvotidjen, a prenosi portal EURACTIV.com.

Semedo je iz partije istupila početkom ove nedelje, a prethodno je u EP suspendovana na dve nedelje nakon što su je njene asistentkinje optužile da ih je psihički zlostavljala.

Predsednik EP David Sasoli je odluku o suspenziji saopštio na početku plenarne sednice početkom prošle nedelje, precizirajući da je Semedo upoznata sa odlukom i da ima pravo žalbe.

Poslanik koji je suspendovan ne može da učestvuje na sednicama parlamenta i za to vreme ne prima dnevnice.

Luksemburška poslanica, članica liberalne, centrističke političke grupacije Obnovimo Evropu, saopštila je da prihvata kaznu i izvinila se "bivšim kolegama" zbog svog ponašanja.

"Od početka mandata, i kao uostalom i uvek, bila sam vrlo zahtevna prema sebi i svom timu, što je nažalost stvorilo nepremostive tenzije. Žalim zbog toga", rekla je političarka i televizijska voditeljka Semedo, koja je poreklom sa Zelenortskih Ostrva.

Iako to u prvom trenutku nije nagovestila, Semedo je nekoliko dana kasnije istupila iz DP, čime je preduhitrila preteće isključenje o čemu je trebalo da raspravlja vrh stranke.

Semedo je na svom Fejsbuk profilu saopštila da je htela da se lično izjasni o aferi u čijem se centru našla. ali da joj je savetovano da to ne čini, što je prihvatila kako bi zaštitila partiju.

Navela je da je izgubila poverenje u stranku i da se zato teškog srca odlučila da je napusti, aludirajući verovatno i na činjenicu da  stranački vrh nije stao u njenu odbranu, već se distancirao od njenog ponašanja, preneo je dnevnik Luksemburger vort.

Ona nije rekla šta će biti sa njenim mandatom evroposlanice, a kao nosilac mandata ima mogućnost da se u EP pridruži nekoj drugoj partiji, ili da nastavi da deluje kao nezavisna poslanica.

DP je na njenu izjavu reagovala kratkim saopštenjem, u kojem je navela je stranački vrh imao "brojne razgovore" sa Semedo, i "da je bilo, jeste i ostaje potpuno neprihvatljivo da se ljudi maltretiraju i da moraju da trpe mobing, što je Moniki Semedo jasno stavljeno do znanja".

Stranka je u nepotpisanom saopštenju navela da se "ne može tolerisati nikakav pokušaj opravdavanja maltretiranja", dodajući da DP svakom daje šansu i nikoga ne pušta da padne i da je za žaljenje što Semedo takvu šansu nije dala dijalogu i partiji.

Luksemburg u EP ima šest poslanika, ot kojih je dvoje iz Demokratske partije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski parlament