Svi planovi administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju američkih vojnika iz Nemačke zamrznuti su do daljnjeg, dok novi šef Pentagona Lojd Ostin ne prouči planirane mere, izjavio je šef Evropske komande (EUCOM) američke vojske, general Tod Volters.

Volters je na telefonskom brifingu za novinare rekao "da je planiranje, koje se bilo u funkciji prethodne inicijative, stavljeno na led".

"Tako će sekretar za odbranu i (nova) vlada moći podrobno da prouče sve što je sprovedeno do trenutka kada je Ostin preuzeo dužnost", rekao je američki general.

Lojd Ostin, kao i Volters general sa četiri zvezdice, imenovan je 22. januara za sekretara za odbranu u administraciji predsednika Džozefa Bajdena, koji je kritikovao odnos svog prethodnika Trampa prema evropskim saveznicima i obećao da će okrenuti novu stranicu u transatlantskim odnosima.

Donald Tramp najavio je u leto 2020. godine da će broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj smanjiti za jednu trećinu, na oko 25.000, optuživsi Berlin da ne ispunjava svoju obavezu da za odbrambene potrebe i NATO izdvaja najmanje 2% BDP i da se ponaša nekorektno prema SAD u trgovinskim odnosima.

Najava Vašingtona iznenadila je evropske članice NATO, a vojni stručnjaci upozorili su da će povlačenje ugroziti borbenu gotovost snaga zapadne alijanse u Evropi. Poljska je odmah ponudila da vojnici koji će napustiti Nemačku budu razmešteni na njenoj teritoriji.

Planovi Donalda Trampa da povuče deo američkih vojnika iz Evrope naišli su u SAD na negodovanje među demokratama, ali i među njegovim republikacima. Političari iz obe partije tvrdili su da će takav potez poslati pogrešan signal Rusiji.

Kongres je u januaru, uprkos Trampovom vetu, usvojio akt kojim se zabranjuje smanjenje broja američkih vojnika u Nemačkoj na manje od 34.000, sve dok poslanici ne vide detaljno obrazloženje i analizu kako će se to odrazitit na odbrambene sposobnosti Evrope.

General Volters precizirao je da su zaustavljeni i svi ostali koraci koje je inicirala Trampova administracija, a među kojima je bilo i planirano preseljenje Evropske komande (EUCOM) i Afričke komande (AFRICOM) iz Štutgarta u belgijski Mons, gde se nalazi i evropsko sedište NATO.

Prvi čovek Evropske komande napomenuo je da je dosadašnje planiranje tokom Trampovog mandata bilo do te mere netransparentno, da je teško rekonstruisati korake ili proceniti dosadašnji progres.

Upitan kako bi sveukupno ocenio Trampove planove, Volters je odgovorio da se "u dato vreme, sa tadašnjim vođstvom, za opcije koje su predstavljene javnosti mislilo da će najbolje odgovarati zahtevima".

Volters je na brifingu naglasio i da raste zabrinutost SAD i zapadnih saveznika zbog sve intenzivnije saradnje Rusije i Kine.

On je rekao da ta rastuća saradnja "sve više ukazuje na nastanak jedne interesne zajednice", i da bi to partnerstvo moglo da bude "na štetu Evrope i nekih susednih država".  "Veoma smo oprezni kada je u pitanju ta saradnja", rekao je američki general.

NATO optužuje Rusiju da novim nuklearnim naoružanjem, sajber-napadima i kampanjama dezinformacija pošava da destabilizuje Zapad, a alijansa je najavila i da će se jače usredsrediti na izazov koji predstavlja sve veći međunarodni uticaj i vojna moć Kine.

Istovremeno, za članice EU Kina je politički i sistemski suparnik, ali i važan trgovinski partner.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: USAF