Rusija i Evropska unija žele da pronađu načine za saradnju uprkos dubokim razlikama i krizi poverenja, izjavilii su 5. februara u Moskvi šefovi evropske i ruske diplomatije Žozep Borel i Sergej Lavrov. Visoki predstavnik EU je izrazio nadu da će ruska vakcina protiv kovida-19 uskoro moći da se koristi i u zemljama Unije. Borel je rekao da još nema predloga za uvođenje novih sankcija Rusiji, a Lavrov je ocenio da EU za sada ostaje nepouzdani partner.

Borel je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da su odnosi EU i Rusije proteklih godina bili obeleženi "fundamentalnim razlikama i nedostatkom poverenja" i da jedni druge gledaju više kao konkurente i suparnike nego kao partnere.

"A ipak, EU je najveći trgovinski partner Rusije i najveći izvor stranih direktnih investicija", rekao je Borel.

Dodao je da postoje teme na kojima se može i mora zajedno raditi, navodeći posebno kulturu, istraživanja, zdravlje, korona virus, klimu, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

"I dalje će postojati neslaganja o nekoliko pitanja, ali moramo da tražimo oblasti u kojima možemo da se dogovorimo i sarađujemo", kazao je Borel.

Visoki predstavnik EU je pre susreta sa Lavrovim rekao da su odnosi Rusije i EU na "najnižem nivou" zbog slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, ali da "podizanje zida tišine nije opcija".

Šef ruske diplomatije je rekao da je Rusija spremna da nastavi politički dijalog, ocenivši da su današnji razgovori pokazali da je to "korisno bez obzira na sve", prenela je ruska agencija TASS.

"Izrazili smo spremnost da sarađujemo na pragmatičan način tamo gde postoji zajednički interes, gde je to isplativo za obe strane", rekao je Lavrov, navodeći kao primer borbu protiv terorizma i trgovine narkoticima.

"Nepouzdan partner"

Lavrov je, međutim, rekao da se EU u ovom trenutku još ne može smatrati pouzdanim partnerom i da se sve više ponaša kao SAD, ali da se nada da će EU na kraju pažljivo razmotriti svoje "vitalne interese".

Komentarišući mogućnost da EU uvede sankcije Rusiji zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, Lavrov je rekao da je Moskva već "navikla na jednostrane sankcije EU koje nemaju legitimnu osnovu".

"Stoga, mi svoj život organizujemo polazeći od toga da EU nije pozudan partner, bar u ovom trenutku", rekao je ruski ministar.

Lavrov je rekao da zapadne zemlje, umesto što se fokusiraju na nedavne proteste u Rusiji, treba da traže istinu šta se desilo Navaljnom, dodajući da ni ruski ni nemački lekari nisu našli tragove otrova u njegovom telu.

Pored toga, naveo je, ni zapadne zemlje ni Organizacija za zabranu hemijskog oružja nisu obezbedile tražene uzorke, što je "neprihvatljivo".

"Ako naši partneri veruju da mi ne zaslužujemo informacije koje bi potvrdile njihove optužbe protiv ruskih vlasti, to će biti na njihovoj savesti. Mi se zalažemo za iskrenost i transparentnost", rekao je Lavrov.

Šef evropske diplomatije je rekao da još nema formalnog predloga za nove sankcije EU protiv Rusije, ali da će zvaničnici EU razgovarati o odnosima Unije i Rusije na Samitu EU u martu.

Borel je preneo Lavrovu "duboku zabrinutost" zbog hapšenja ruskog opozicionara i tražio njegovo oslobađanje, kao i nepristrasnu istragu o njegovom trovanju.

"Uz puno poštovanje suvereniteta Rusije i njene odgovornosti u ispunjavanju međunarodnih obaveza, EU smatra da su pitanja koja se tiču vladavine prava, ljudskih prava, civilnog društva, političkih sloboda centralna za zajedničku budućnost", rekao je Borel.

Navaljnom je 5. februara počelo drugo suđenje za klevetu, tri dana nakon što je osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja ranije uslovne kazne.

Navaljni je optužen za širenje "uvredljivih" informacija protiv veterana koji je podržao ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja predsednika Vladimira Putina.

Borel se nada odobrenju ruske vakcine u EU

Kad je reč o pandemiji korona virusa i vakcinama, Borel je izjavio da je ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V "dobra vest za čovečanstvo", dok je Lavrov istakao želju Rusije da sarađuje u toj oblasti sa Zapadnjacima, preneo je AFP.

"Nadam se da će Evropska agencija za lekove moći da potvrdi efikasnost ove vakcine kako bi mogla da se koristi i u članicama EU", izjavio je šef evropske diplomatije, dodajući da će to biti dobre vesti jer se Unija suočava sa manjkom vakcina.

Lavrov je istakao da ima "kontakte" sa Vašingtonom kako bi se "utvrdilo da li postoji mogućnost zajedničkog rada", dok je u EU "nekoliko zemalja zainteresovano za proizvodnju te vakcine".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP