Ekonomija EU zabeležiće u 2021. rast od 3,7% a u 2022. od 3,9%, predviđa se  Zimskim ekonomskim prognozama Evropske komisije objavljenim 11. februara.

Ekonomske aktivnosti u EU u 2020. su pale za 6,3%.

U odnosu na Jesenje prognoze, pad u 2020. je manji, manji je i očekivani rast u 2021, dok je prognozirani rast ekonomije EU za 2022. snažniji.

Navodi se da se očekuje da ekonomije EU dostignu nivo od pre krize sa korona virusom ranije nego što se jesenas predviđalo. To će biti rezultat snažnijeg od očekivanog rasta koji se predviđa za drugu polovinu 2021. i 2022.

Najveći rast u 2021, od više od 5%, prognozira se Španiji, Francuskoj i Hrvatskoj.

Rast od između četiri i pet procenata imaće Malta, Portugalija, Slovenija, Slovačka i Mađarska.

Najmanji rast bruto domaćeg proizvoda u 2021. očekuje se u Holandiji, od 1,8%.

Komisija navodi da su ekonomske aktivnosti, posle snažnog rasta u trećem kvartalu 2020, ponovo usporile u četvrtom tromesečju zbog drugog talasa pandemije i mera zaključavanja i ograničenja.

S obzirom da su te mere još na snazi, u prvom kvartalu 2021. u EU se očekuje pad ekonomskih aktivnosti.

Evropska komisija očekuje da se rast ekonomija nastavi na proleće i dobija na snazi na leto sa napredovanjem vakcinacije i popuštanjem restrikcija uvedenih zbog epidemije.

Ekonomskom oporavku EU doprineće i bolje perspektive za globalni rast, navela je Komisija.

Ukazuje se i da posledice pandemije u članicama EU nisu iste, tako da ni brzina oporavka neće biti ista.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je da nova prognoza daje realne nade u vreme neizvesnosti.

"Snažan evropski odgovor biće ključan za pitanja poput gubitka posla, oslabljenog korporativnog sektora i rastuće nejednakosti. Naš paket za oporavak će podržati ekonomski oporavak, uz vakcinaciju i verovatan rast globalne tražnje", rekao je Dombrovskis na predstavljanju prognoza.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni upozorio je na rizike za ekonomski rast povezane sa  epidemiološkom situacijom.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EU/Aurore Martignoni