U Belgiji je prošle godine zabeležen dramatičan porast prodaje sredstava za spavanje, i to kako onih koji se izdaju isključivo na recept tako i blažih koja se nalaze u slobodnoj prodaji. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je reč o "zabrinjavajućem trendu" koji je direktno povezan sa pandemijom korona virusa.

Prema izveštaju kompanije Febelco, najvećeg snabdevača apoteka lekovima u Belgiji, u toj zemlji je na nivou cele prošle godine prodaja medikamenata za spavanje u slobodnoj prodaji bila 10 do 11% veća nego 2019, a samo u decembru čak 41% veća nego u istom mesecu prethodne godine.

"I januar se kreće u tom pravcu. Taj trend je prisutan već izvesno vreme, ali ono što vidimo proteklih meseci je stvarno spektakarno", izjavio je za portal flamanske radio-tevizije VRT.NEWS direktor kompanije Febelco Olivje Deler.

U odnosu na 2019. godinu, porast prodaje hipnotika koji se izdaju na lekarski recept bio je prošle godine nešto skromniji - 3,4%.

"To naizgled nije loše. Ali u pitanju je tržište sa više od šest miliona prodatih jedinica godišnje. Reč je znači o dodatnih oko 200.000 proizvoda na bazi benzodiazepina", rekao je Deler.

Deler je ocenio da se "sasvim jasno osećaju posledice krize sa kovidom-19".

On je dodao da pored pandemije, postoje i drugi faktori koji utiču na sve veću upotrebu blagih sredstava za spavanje, a to je pojava sredstava sa melatoninom i biljnim sastojcima za kojima ljudi lakše posežu pošto ne zahtevaju lekarski recept, a u ponudi ih ima sve više.

Navodeći da je Belgija ranije bila među vodećim zemljama u Evropi u konzumaciji težih hipnotika koji se izdaju na recept, direktor Febelca je rekao da se prodaja tih preparata poslednjih godina stabilizovala, pa čak počela i da opada, ali da se taj trend sada preokrenuo.

"Ne želimo da izvlačimo preuranjene zaključke o mentalnom zdravlju populacije i da dižemo alarm, ali ta evolucija nama deluje alarmantno", rekao je Deler.

Izvor: EURACTIV.com/EURACTIV.rs

Foto: Pixabay