Špansko ministarstvo rada, sindikati i udruženja poslodavaca načelno su se dogovorili o zakonu kojim će biti unapređena prava dostavljača hrane koji rade za globalne digitalne platforme, garantujući im status stalno zaposlenih umesto da budu samozaposleni.

Cilj novog zakona je poboljšanje uslova rada za zaposlene u sektoru isporuke hrane, koji trenutno primaju niske plate, imaju dugo radno vreme i ograničena radna prava.

Zakonom će biti promenjen odnos tih radnika i poslodavaca kao što su Diliveru (Deliveroo), Glovo ili Uber its (Uber Eats), prenosi španska novinska agencija EFE.

Tekst bi se odnosio na sektor isporuke uopšte, pokrivajući dostavu hrane i drugih proizvoda.

Novi zakon će morati da odobri parlament.

Ova inicijativa podstaknuta je nedavnom presudom španskog Vrhovnog suda od 29. septembra 2020, po kojoj dostavljača u kompaniji Glovo treba smatrati zaposlenim a ne samozaposlenim.

Dva najveća sindikata u Španiji pozdravili su te promene, a jedan od njih je predložio da bi trebalo tražiti da se inicijativa proširi na zaposlene na svim digitalnim platformama.

Prema izvorima upoznatim sa pregovorima, promene važećeg radnog zakonodavstva će se vrlo verovatno odnositi samo dostavljače u sektoru hrane, preneo je list Sinko Dias.

Međutim, promene ne podržavaju svi dostavljači, jer neki žele da ostanu samozaposleni da bi mogli da odlučuju za koga i kada da rade. Oni koji su protiv inicijative bi želeli da sa ministrom rada razmotre alternative.

Dva najveća udruženja dostavljača u Španiji AAR i APRA naveli su da, iako se zakon odnosi na njih, oni ne učestvuju u pregovorima sa vladom.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com