Novi premijer Italije Mario Dragi dobio je poverenje gornjeg doma parlamenta, pošto je u obraćanju senatorima obećao da će učiniti sve što je potrebno da izvuče zemlju iz pandemije korona virusa i da obnovi ekonomiju tako da bude održivija i pravednija za buduće generacije.

Za njegovu vladu 17. februara glasala su 262 senatora, dok je 40 bilo protiv. Očekuje se da će Dragi dobiti podršku i donjeg doma parlamenta, koji će glasati 18. februara.

Dragi je rekao da će njegova vlada biti ekološki svesna, čvrsto proevropska i orijentisana ka tehnološkim i digitalnim reformama.

"Danas jedinstvo nije opcija, to je obaveza. Obaveza vođena onim što nas sve ujedinjuje: ljubav prema Italiji", rekao je Dragi predstavaljući program vlade koju je formirao na zahtev predsednika kako bi pomogao u prevazilaženju zdravstvene i ekonomske krize.

Dragi je bivši predsednik Evropske centralne banke kome se pripisuju zasluge za spas evrozone u vreme dužničke krize 2012. godine, kada je rekao da će uraditi "sve što je potrebno" da sačuva evro.

Sada je dao slično obećanje. "Glavni zadatak svih nas, mene na prvom mestu kao predsednika Vlade, jeste da spasimo živote naših sugrađana i da se borimo protiv pandemije svim sredstvima", uključujući jačanje zdravstvenog sistema, ubrzanje vakcinacije angažovanjem pripadnika civilne zaštite i vojske i pomaganje porodicama da preprode ekonomske posledice mera zatvaranja.

Od početka pandemije, u Italiji je od kovida-19 umrlo 94.000 ljudi, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU.

Premijer je rekao da će njegova vlada biti "ubedljivo" proevropska i proamerička, kao i da će ojačati bilateralne odnose sa Francuskom i Nemačkom. To je značajna promena u odnosu na prethodnu vladu Djuzepea Kontea, pod čijim vođstvom je Italija postala prva zemlja iz Grupe sedam zemalja (G7) koja se pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put.

Istakao je da Italija ima jedinstvenu priliku da obnovi zemlju iz temelja koristeći više od 200 milijardi evra koliko je ta zemlja dobila iz fonda EU za oporavak.

Dragi je 13. februara položio zakletvu za novog predsednika vlade, koja će imati 23 člana, sa stručnjacima postavljenim na ključna mesta, posebno ona koja će biti odgovorna da se dobijena finansijska sredstva troše prema kriterijumima EU.

"Sav protraćen novac je zločin prema budućim generacijama", rekao je Dragi.

Od novca za oporavak 37% mora biti opredeljeno za ekološke ciljeve, a 20% za digitalnu transformaciju.

Dragi je istakao da će Italijani koji su ostali bez posla zbog pandemije biti najviši prioritet, ali da će neke aktivnosti biti više zaštićene od drugih, što je znak da će vlada prioritet dati industrijama i poslovima koji se uklapaju u ekološke i tehnološke ciljeve.

Obećao je ulaganja u obuku radnika za održive, visoko-tehnološke poslove, posebno na jugu Italije, kao i smanjenje nezaposlenosti i transformisanje ekonomije koja je 2020. zabeležila pad od 8,8%. Takođe je rekao da se mora pomoći održivom oporavku turističkog sektora, koji čini oko 13% bruto društvenog proizovda.
U planu su i poreska i pravosudna reforma, veća ulaganja u obrazovanje i istraživanje i reforma javne uprave.

Njegov govor pozdravili su političari i levice i desnice. Predsednik Demokratske partije levog centra Nikola Cingareti rekao je da je zemlja "u dobrim rukama", a lider desničarske Lige Mateo Salvini pozdravio je planove Dragija o većem budžetu za zdravstvo, smanjenju poreza i projektima javnih radova, rekavši da je to "odlična polazna tačka".

Dragija je podržala i većina iz Pokreta pet zvezdica, najveće partije u parlamentu, ali su neki poslanici rekli da će glasati protiv.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP