Nedavna reforma italijanskog Pokreta pet zvezda i njegovo verovatno pozicioniranje na levom centru političkog spektra moglo bi toj partiji da otvori vrata za pridruživanje grupi socijalista u Evropskom parlamentu.

Bivši italijanski premijer Đuzepe Konte nedavno je dobio ponudu čelnika Pokreta pet zvezda da preuzme vođstvo. Tako mu je poveren pokušaj oživljavanja imidža Pokreta koji danas ima podršku od oko 15%.

Prema novim smernicama, ta anti-establišment partija očekuje jačanje političkog partnerstva sa Demokratskom partijom (PD), strankom levog centra, i partijom levice Slobodni i jednaki (LeU) koje su bile kovladajuće partije u poslednjem Konteovom kabinetu.

Sve je više spekulacija u Italiji i Briselu da bi veze sa PD mogle biti ojačane puštanjem Pokreta da se pridruži grupi socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, gde je PD, i eventualno Evropskoj socijalističkoj partiji (PES).

Tako bi evroposlanici Pokreta pet zvezda konačno ušli u neku grupu, nakon što je propao prvobitni pokušaj da formiraju svoju grupu u EP.

Pošto nijedna evropska partija nije pristala da se udruži s njima, Pokret pet zvezda je ostao u "crnoj rupi" nezavisnih poslanika u Strazburu, iako je bio temelj tri poslednje vladajuće koalicije u Italiji.

"Mogućnost da se Pokret priključi grupi S&D je važno političko pitanje kome treba pristupiti s dužnim oprezom", rekao je evroposlanik socijalista Masimo Smeriljo, inače blizak lideru PD Nikoli Cingaretiju.

On je upozorio da grupa socijalista ne može da se "koristi kao taksi u koji partija može da uskoči", imajući na umu srednjeročna imenovanja u Evropskom parlamentu.

"Ipak, ako je Pokret duboko uveren oko pridruživanja (S&D), moraćemo ozbiljno da razmotrimo tu spremnost na zvaničnim forumima", dodao je Smeriljo.

Italijanski evroposlanik Karlo Kalenda, koji je već napustio PD i osnovao novu partiju ali je ostao sa socijalistima, upozorio je na Tviteru da će napustiti grupu ako dođe do novog političkog "braka".

Ptema istraživanju Katanio instituta, evroposlanici iz Pokreta pet zvezda su tokom proteklog mandata EP glasali kao evropski socijalisti u 71% slučajeva, što je drugi rezultat posle Zelenih sa 74%.

U decembru je četvoro italijanskih evroposlanika napustilo delegaciju Pokreta u EP i pridružilo se grupi Zeleni, čime su definitivno zatvorena vrata za formalni savez Zelenih i Pokreta pet zvezda.

Čelnica delegacije Pokreta u Briselu Ticijana Begin međutim od oktobra je u brojnim intervjuima nagoveštavala da se razgovori još vode.

Evroposlanik iz Pokreta pet zvezda Mario Furore rekao je za EURACTIV da je potrebno negovati vezu sa PD, izgrađenu na pozitivnom iskustvu tokom Konteove vlade, kako bi se odgovorilo na jačanje krajnje desnice u Italiji koju predstavljaju partije Liga i Braća Italije.

"Zajedno sa evroposlanicima PD ćemo odlučiti kako i kada da ojačamo dijalog u EP utvrđivanjem novih političkih ciljeva", dodao je.

On smatra da potencijalne glavne tačke obnovljene saradnje mogu da budu zaštita životne sredine i mudro korišćenje novca iz Fonda za oporavak.

"Ali naš sledeći politički cilj kao partije biće reforma Pakta za stabilnost i rast", zaključio je Furore osvrćući se  na pravila koja treba da obezbede da članice EU imaju zdrave javne finansije i koordinišu fiskalne politike.

Očekuje se da Evropska komisija produži suspenziju Pakta sa obavezujućim pravilima kojima se ograničavaju budžetski deficit i dug.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP