Slovaci bi radije primili rusku vakcinu protiv korona virusa nego vakcine kompanija Astrazeneka i Moderna, pokazuju rezultati istraživanja, dok samo petina Poljaka smatra da država treba da kupi Sputnjik V. U međuvremenu, Evropska agencija za lekove pozvala je članice EU da ne koriste rusku vakcinu pre nego što dobije dozvolu te agencije.

Vakcinacija ruskom vakcinom je prihvatljiva za približno isti broj Slovaka kao i vakcinom Fajzer/Biontek, rezultat je istraživanja koju je agencija Fokus sprovela u februaru.

Oko 55% odsto ispitanika je reklo da bi primilo vakcinu američko-nemačke kompanije, dok bi tu vakcinu odbilo oko 35% Slovaka.

Rusku vakcinu bi primilo 53% Slovaka, više nego vakcinu Astrazeneka i Moderna, dok je 35% ispitanika bilo protiv njene upotrebe.

Premijer Slovačke Igor Matovič je, komentarišući rezulate istraživanja, rekao da je kupovina ruske vakcine bila presudni korak da se osigura da vakcinu primi oko pola miliona ljudi koji se inače ne bi vakcinisali.

Odluka premijera da Slovačka kupi dva miliona doza Sputnjika V izazvala je najveću političku krizu od parlamentarnih izbora 2020 i oštre kritike njegova dva koaliciona partnera.

Iako je ministar zdravlja prošle sedmice dao hitno odobrenje za rusku vakcinu, njena primena još nije počela, a Slovaci nemaju mogućnost da biraju koju će vakcinu dobiti.

Poljaci ne žele rusku ni kinesku vakcinu

Velika većina Poljaka ne želi da država korsiti vakcine protiv kovida-19 iz Rusije ili Kine.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo istraživački centar Polster, samo 19% ispitnika smatra da bi trebalo kupiti Sputnjik V, dok je za kupovinu kineske vakcine 26% anketiranih.

Virusolog Vlođimiež Gut izjavio je za list Super ekspres da te vakcine ispunjavajnu međunarodne standarde i da su zasnovane na istim faktorima kao i druge vakcine.

"Nažalost, Poljaci su rusofobični i imaju loša iskustva zbog prodavaca koji uvoze najlošije proizvode iz Kine, uključujući lekove", rekao je Gut.

Drugo istraživanje koje je sproveo informativni portal rp.plzuje da je 6,8% ispitanika spremno da primi kinesku vekcinu, a 7,7% je reklo da bi primilo rusku.

Više od polovine učesnika istraživanja (59,2%) je reklo da se uopšte ne bi vakcinisalo, dok 26,3% nije imalo stav o tom pitanju.

Ruska i kineska vakcina nisu dobile dozvolu za upotrebu Evropske agencije za lekove (EMA), ali su obe vakcine počele da se daju u Mađarskoj, jedinoj zemlji EU.

EMA poziva na oprez sa ruskom vakcinom

Visoka zvaničnica EMA Krista Virtumer Hohe pozvala je članice EU da ne odobravaju korišćenje Sputnjika V dok ta agencija ne ispita njenu bezbednost i efikasnost.

"Potrebni su nam dokumenti koje možemo da pregledamo. Takođe u ovom trenutku nemamo podatke o vakcinisanim ljudima. To je nepoznanica. Zbog toga savetujem protiv davanja nacionalne dozvole za hitnu upotrebu", rekla je Virtumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

"Moći ćemo da imamo Sputnjik V na tržištu kada odgovarajući podaci budu razmotreni. EMA je počela procenu", rekla je Virtumer-Hohe.

Dodala je da EMA dobija podatke od ruskog proizvođača i da će oni biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbednost i efikasnost.

"Kada sve bude dokazano, vakcina će dobiti dozvolu i u EU", rekla je.

Sputnjik V je već odobren ili je u fazi procene radi dobijanja dozvole u tri članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a zvaničnici EU su rekli da će Brisel početi pregovore sa proizvođačem vakcine ako najmanje četiri države to zatraže.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP