Brojni bugarski doktori koji su tokom pandemije kovida-19 dobili medijsku popularnost našli su se na izbornim listama različitih političkih snaga uoči izbora 4. aprila.

Sportisti, zabavljači i druge slavne ličnosti već su ulazili u politiku u Bugarskoj, kao i mnogim drugim zemljama. Ovog puta, kako je pandemija dominantna tema u zemlji i medijima, bugarska politika doživljava nezapamćenu "doktorizaciju".

Najistaknutiji primer je ministar zdravlja Kostadin Angelov, doktor i bivši načelnik bolnice, koji će biti nosilac liste vladajuće partije GERB u gradovima Varna i Veliko Tarnovo. Angelov je građanima poznat sa TV ekrana kao neko ko je predstavljao zvanične stavove o pandemiji.

Njegov protivkandidat u Varni biće Atanas Mangarov, takođe doktor i oštar kritičar politike vlade u vezi s pandemijom. Mangarov je postao poznat po zagovaranju sticanja kolektivnog imuniteta umesto uvođenja mera zaključavanja.

Mangarov će biti na čelu liste manje političke partije levice ABV u Varni i Sofiji.

Još jedan poznati doktor Andrej Čorbanov, direktor Laboratorije za eksperimentalnu imunologiju na bugarskoj Akademiji nauka, pridružio se političkoj partiji "Postoji takav narod" televizijskog voditelja i pevača Slavija Trifonova.

Očekuje se da će Trifonov, iako nov u politici, dobiti veliku podršku, a ankete pokazuju da bi mogao da zauzme treće mesto, iza GERB-a i socijalista.

Partija desnog centra Demokratska Bugarska takođe će u svojim redovima imati popularnog doktora, pulmologa Aleksandra Simidčeva, koji će se kadnidovati u Sofiji.

Dok u Bugarskoj raste broj zaraženih korona virusom, kritičari tvrde da premijer Bojko Borisov pokušava da pridobije podršku javnosti ukidanjem ograničenja uvedenih u borbi protiv pandemije.

Uprkos porastu smrtnih slučajeva i sporom procesu vakcinacije, restorani su 1. marta ponovo otvoreni, a od 1. aprila počeće da rade i noćni klubovi.

Tokom protekle sedmice, u Bugarskoj je bilo oko 2.500 novozaraženih dnevno, a povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata.

Bugarska je poslednja u EU po broju vakcinisanih, sa oko 4,2% stanovnika koji su dobili najmanje jednu dozu.

Prema rezultatima istraživanja sprovedenog u martu, GERB vodi sa 28,5% glasova. Na drugom mestu je Socijalistička partija sa 23,2% glasova, a u trci za treće mesto su turski Pokret za prava i slobode (DPS) sa 12,5% glasova i Postoji takav narod sa 13,3%.

Cenzus od 4% bi moglo da pređe šest ili sedam partija, a ko god pobedi na izborima će, prema oceni analitičara, imati poteškoće sa formiranjem koalicione vlade.

"Doktorizacija" političkih lista u vreme pandemije nije fenomen jedino u Bugarskoj.

Na izborima u Rumuniji prošlog decembra, poslanici vladajuće Socijaldemokratske partije postala su dva najaktivnija i najcitiranija zdravstvena stručnjaka - Aleksandru Rafila, predsednik Društva za mikrobiologiju i predstavnik Rumunije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, i Adrijan Streinu Čerčel, menadžer na Institutu Matei Bals za infektivne bolesti u Bukureštu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Evropska komisija