Izlazak partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana iz najveće političke porodice u Evropskom parlamentu otvorio je Pandorinu kutiju i podstakao apetit konzervativaca da preoblikuju političku scenu.

Izvor u grupi Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u Evropskom parlamentu rekao je za EURACTIV da ta grupa planira da "inicijalno otvori vrata" Fidesu koji je pre nedelju dana napustio Evropsku narodnu partiju (EPP) sa desnog centra.

Sledeći korak bio bi da se dovede Slovenačka demokratska stranka (SDS), koja je takođe članica EPP ali je njen lider, slovenački premijer Janez Janša, ideološki bliži Orbanu, rekao je izvor.

"ECR već pregovara sa Janšom", rekao je izvor u toj grupi.

Euraktiv Hrvatska je kontaktirao Janšinu kancelariju i pitao da li je to tačno ali nije dobio odgovor.

Treća stranka sa kojom se navodno razgovara o priključenju ECR je italijanska Liga koja je sada povezana sa krajnje desničarskom grupom Marin Le Pen Identitet i demokratija (ID).

"Uslov da se Liga priključi je da izbaci Braću Italije (Fratelli d’Italia) koje vodi Đorđija Meloni", naveo je izvor.

Orban je inače nedavno pisao Braći Italije ističući da ih podržava i ceni zato što dele "hrišćanske i konzervativne vrednosti".

Međutim, Meloni je nedavno tražila ukidanje sankcija EU Rusiji i čini se da je time iznervirala vodeći političku snagu u grupi - poljsku partiju Pravo i pravda (PiS).

"Ni Orban nije otišao toliko daleko", rekao je izvor i dodao da izgleda Meloni stoji na putu ECR da se "razvije i politički prestroji prema desnom centru".

Kao članica grupe ECR Braća Italije, sa sedam evroposlanika, jedina su opoziciona partija vladi koju vodi Mario Dragi.

Meloni predsedava Evropskoj konzervativnoj partiji dok je evroposlanik Rafaele Fito jedan od dva kopredsedavajuća ECR u Evropskom parlamentu.

Liga pak ima 27 evroposlanika i deo je koalicione vlade Italije u kojoj ima tri ministra i devet od 39 državnih sekretara.

"ECR je spreman da ponudi Fidesu i Ligi predsedavanje partiji i grupi u Evropskom parlamentu", dodao je izvor u grupi ECR.

Ako se SDS i Liga i pridruže ECR, to će imati efekat prelivanja u EPP i evropskoj krajnjoj desnici, rekao je on i pojasnio: "EPP bi izgubio još jednog premijera dok bi Marin Le Pen ostala sama u svojoj porodici krajnje desnice".

Salvini: Ulazak u EPP nije na dnevnom redu

Međutim, lider Lige Mateo Salvini je 9. marta u četu uživo na njegovom Fajsbuk nalogu odbacio da je pridruživanje grupi EPP na agendi Lige.

"Radimo na stvaranju nove grupe: oštre, ukorenjene, uključive", rekao je Salvini dodajući da je "kontaktirao sa Poljacima, Mađarima i drugima".

Kako je rekao, "potrebno je nešto novo, radimo na stvaranju nečeg novog jer određeni tip Evrope, sa zastarelim načinom mišljenja, nije u stanju da odgovori na vanredne situacije, na potrebe 2021. godine".

Salvini je već pokušao da "izgradi mostove" sa poljskom vladajućom strankom PiS i Fidesom pre evropskih izbora 2019.

Međutim, frakcija Lige koju vodi sekretar italijanske vlade Đankarlo Đorđeti želi da Liga nasledi Napred Italija u EPP.

Kritičari smatraju da bi Salvini stvaranjem nove grupe i "zatvaranjem vrata" ka EPP mogao da zauzda jačanje Đorđetija i njegovih pristalica u Ligi.

Problemi u grupi Obnovimo Evropu

U međuvremenu rastu problemi u Obnovimo Evropu, trećoj po veličini grupi u EP. U Obnovimo se spore stari "liberali i demokrate" iz ALDE sa vođstvom grupe i francuskom delegacijom partije predsednika Emanuela Makrona, saznaje EURACTIV iz insajderskog izvora u toj grupi iz centra političkog spektra.

Zbog neslaganja u grupi koju vodi Rumun Dačijan Čološ, Obnovimo Evropu propušta priliku da se potvrdi kao održiva alternativa EPP i grupi socijalista i demokrata (S&D), naveo je taj izvor.

"Posle gotovo dve godine, većini delegacija je sada jasno da grupu ne vode članovi ALDE, oni smatraju da su propuštene brojne prilike, da smo mogli da budemo efikasniji", rekao je izvor i dodao da su probelmi još ozbiljniji posle prošlonedeljnih problema u EPP koji su ukazali na verovatno "mešanje karata" u EP.

Čološev PLUS (Partija slobode, jedinstva i solidarnosti) nije članica Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), kao što nije ni Makronov LREM, iako svi njihovi evroposlanici sede u grupi Obnovimo.

"Političko poverenje se ruši i frustracija je u ovom trenutku velika. Mnoge delegacije su sada posvećene radu na novoj političkoj agendi za drugu polovinu mandata", dodao je izvor.

Izvor blizak Čološevem kampu potvrdio je za EURACTIV da se brojni poslanici od početka njegovog mandata žale ali su to, kako kaže, ljudi koji uglavnom dolaze iz "stare ALDE" koji se nikada nisu prilagodili novoj realnosti.

"Govorimo o staromodnim evroposlanicima koji se nikada nisu prilagodili novom zamahu socio-liberalizma inspirisanog Makronom i koji Čološ potpuno prihvata", rekao je izvor iz grupe Obnovimo.

"Istorija ide dalje i moramo rešiti taj generacijski jaz", dodao je.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Evropski parlament