Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Portugala Antonio Kosta potpisali su 10. marta Zajedničku deklaraciju o Konferenciji o budućnosti Evrope, čime je otvoren put učešću građana u oblikovanju budućnosti Evropske unije.

Sasoli je pred potpisivanje deklaracije izjavio da će Konferencija biti jedinstvena prilika za sve evropske građane i civilno društvo da oblikuju budućnost Evrope i da će to biti zajednički projekat za bolje funkcionisanje evropske demokratije.

"Danas se obeležava novi početak za EU i za sve evropske građane. Pozivam sve vas da svojim glasom učestvujete u izgradnji onoga što će biti sutrašnja Evropa, što će biti vaša Evropa", rekao je Sasoli.

Dodao je da će Konferencija biti prilika da se čuju očekivanja, brige i ideje građana i da će to biti inovativni događaj koji može promeniti stvari.

"Očekivanja naših građana su veća nego ikada i važno je dati Evropi prava sredstva da odgovori na ta očekivanja i zahteve za solidarnošću", rekao je Sasoli.

Istakao je da Evropa mora da se pripremi za globalne izazove i svet koji se menja, da mora biti efikasnija, otpornija i fleksibilnija i da mora da brani demokratiju i garantuje uključenost građana u demokratski život.

Fon der Lajen je rekla da su očekivanja građana jasna – oni žele da kažu svoje mišljenje o budućnosti Evrope, o stvarima koje utiču na njihove živote.

"Naše obećanje danas je jednako jasno – slušaćemo i delovaćemo", rekla je predsednica EK, pozivajući građane da kažu u kakvoj Evropi žele da žive i da pomognu u njenoj izgradnji.

Fon der Lajen je rekla da će ova Konferencija ići dalje od Brisela i nacionalnih prestonica i da je za njen uspeh potrebno dopreti do "onoga što neki nazivaju tihom većinom".

"Neki će možda pitati zašto sada, u sred krize. Moj odgovor je da je upravo vreme krize kada vidimo gde Evropa radi za svoj narod, a gde moramo da budemo bolji", rekla je.

Premijer Portugala, koji je potpisao deklaraciju u ime predsedavajućeg Savetu EU, izjavio je da je organizacija Konferencije poruka poverenja i nade u budućnost koju šalju Evropljanima.

"Poverenje da ćemo prevazići pandemiju i krizu, nada da ćemo zajedno izgraditi pravednu, zelenu i digitalnu Evropu", rekao je Kosta.

Konferencija će biti mesto gde se mogu razmatrati različite vizije budućnosti i prevaići razlike, rekao je Kosta i dodao da je važno da Evropaljni imaju mesto gde mogu razgovarati o svojim strahovima i očekivanjima sa svojim predstavnicima.

Cilj konferencije je da građanima da veću ulogu u oblikovanju evropskih politika i ambicija, povećavajući otpornost EU na krize, bilo ekonomske ili zdravstvene, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Konferencija znači stvaranje novog javnog foruma za otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s Evropljanima o pitanjima koja su im važna i koja utiču na njihov svakodnevni život.

U zajedničkoj deklaraciji se navodi niz mogućih tema o kojima se može raspravljati na Konferenciji, uključujući zdravlje, klimatske promene, socijanu pravednost, digitalnu transformaciju, ulogu EU u svetu i jačanje demokratskih procesa. Građani će odlučiti o kojim temama će se raspravljati na Konferenciji.

Konferencija će biti organizovana kroz različite forume i biće napravljena interaktivna višejezična digitalna platforma na kojoj će građani moći da predlažu ideje ili organizuju događaje.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski parlament