S obzirom da će Francuska predsedavati EU u prvoj polovini 2022, ministar za evropske i spoljne poslove Klement Bone već je formirao dva odbora - za praćenje i za "promišljanje", sa ciljem da se ta zemlja što bolje pripremi.

"Oporavak, snaga, pripadanje", moto je francuske vlade za predsedavanje EU, javlja Euraktiv Francuska.

Još u novembru 2020. Bone je rekao da je, kako bi francusko predsedavanje bilo što bolje, "ključno da se sada pripremi i uspostavi precizna i rigorozna organizacija".

Tu "preciznu i strogu organizaciju" treba postići kroz odbor za unakrsni nadzor koji će okupiti poslanike, senatore i evroposlanike kako bi se osiguralo da nacionalni predstavnici mogu da kažu svoje mišljenje.

Glavna misija tog odbora je da "skupi različita mišljenja o prioritetima koje treba dalje preneti", rekla je za Euraktiv Francuska poslanica Republike u pokretu i predsedavajuća odboru za evropske poslove u nacionalnom parlamentu Sabin Tijej (Sabine Thillaye).

"Sada je pitanje koji će biti prerogativi tih posmatrača", rekla je Tijej.

I dok će mnoge konkretne teme tek biti definisane, nekoliko ih je već izbilo u prvi plan, poput izmene budžetskih pravila, o čemu je ponovo pokrenuta rasprava u svetlu zdravstvene krize, digitalne tranzicije, klimatskih pitanja i socijalnih prava.

"Želela to Francuska ili ne, za vreme njenog predsedavanja EU treba da se reše brojna pitanja", rekla je Tijej  ukazujući da će do 2022. stići više važnih zakonodavnih tekstova, uključujući Zeleni dogovor i zakone o digitalnom tržištu i digitalnim uslugama (DMA i DSA).

"Verujem da treba da uradimo mnogo više na vezi između nacionalnog, evropskog i lokalnog nivoa", rekla je Tijej i založila se za "ubrzavanje evropeizacije politika" i "održavanje debate u životu".

U tom smislu bi uskoro trebalo da se oformi i odbor za kulturu oko ministarke kulture Rozlin Bašlo (Roselyne Bachelot) i Bonea, najavila je nedavno vlada.

Zadatak odbora biće da ohrabruje i nadgleda pozorišno i audiovizuleno stvaralaštvo i podstiče raspravu o tome kako "oživeti Evropu svuda u Francuskoj".

Kako je rekla Tijej, dnevni red francuskog predsedavanja EU treba da obeležu reč pripadanje.

"Pitanje je kako početi negovanje tog osećaja pripadnosti", rekla je ona i istakla da je "veoma važno... promovisati evropsko državljanstvo".

Pored toga, francusko predsedavanje EU poklopiće se sa opštim izborima u toj zemlji sredinom aprila 2022.

"Mislim da je to prilika da se evropska pitanja stave u prvi plan", rekla je Tijej.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP