Evropska komisija će 17. marta predložiti uvođenje potvrda o vakcinaciji radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije, ali najveću zabrinutost zbog njihove primene i dalje izazivaju pitanja zaštite ličnih podataka i moguće diskriminacije, kao i to što će važiti samo za cepiva koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je ove sedmice planove o uvođenju "digitalnog zelenog pasoša", koji bi pomogao građanima EU da bezbedno idu na poslovna i turistička putovanja.

Prema nacrtu diplomatskog dopisa, u koji je list Fajnenšel tajms imao uvid, sistem kovid pasoša bi verovatno bio zasnovan na tri kriterijuma – negativnom testu na kovid-19, vakcinaciji i preležanoj bolesti.

EU ambasadori su prošle sedmice razmatrali predlog, koji treba da odobri Evropski parlament, a najveće pitanje je bilo da li bi pasoš važio za rusku i kinesku vakcinu koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Te vakcine se već daju u Mađarskoj, a Češka i Slovačka su počele pregovore s Moskvom o kupovini vakcine Sputnjik V.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je da će potvrde važiti samo za cepiva čiju je delotvornost potvrdila EMA.

Izvori iz EU su za Juronjuz prethodno rekli da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali da će uverenje za slobodno putovanje biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba, a to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.

Predlog EK o potvrdama o vakcinaciji, prema izvorima, ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin, čime se izbegava bilo koji vid diskriminacije.

Jedan diplomata je rekao da je "teško uvideti dodatnu vrednost" sistema kovid pasoša imajući u vidu raznolikost vakcina koje odobravaju zemlje van EU, naveo je FT.

Predstavnik Mađarske branio je upotrebu vakcina koje nije odobrila EMA i tražio njihovo uključivanje u kovid pasoše.

Bugarska je takođe najavila da će dozvoliti ulazak u zemlju turistima iz zemalja koje nisu članice EU a koji su primili bilo koju vakcinu protiv kovid-19, preneo je EURACTIV.com.

Prema izvorima briselskog portala, potvrda o vakcinaciji će sadržati i podatke kao što su koliko i kada je osoba uradila testove na virus ili antitela i rezultate tih testova.

Zaštita ličnih podataka je, rekao je izvor, prioritet Evropske komisije, te će količina tih podataka biti "najmanja moguća".

List Ekonomist piše da, ako su potvrde dobro osmišljene, "ne moraju predstavljati pretnju po lične podatke, niti moraju postati platforma koju će država kasnije koristiti za zadiranje u opšte zdravlje građana".

Ekonomist ocenjuje da, iako globalna distribucija vakcine pokreće etička pitanja, to nije slučaj sa pasošima, s obzirom da takav sistem već postoji za neke bolesti kao što je žuta groznica.

Uvođenje kovid pasoša međutim, piše FT, možda neće biti "magično rešenje" kojem se južne evropske zemlje i turistička industrija nadaju.

Ekonomist takođe navodi da su zemlje često tražile magična rešenja da zaustave pandemiju, ali da jedino što obećava uspeh jesu vakcine, a ne pasoši.

Izvor: EURACITV.rs

Foto: Beta/AP