Evropska komisuja je 16. marta odobrila ukupno devet milijardi evra podrške za sedam članica. To je peta tranša finansijske podrške članicama u okviru instrumenta SURE a druga tranša u 2021.

Češka je dobila milijardu evra, Španija 2,87 milijardi, Hrvatska 510 milona, Italija 3,87 milijardi, Litvanija 302 miliona, Malta 123 miliona a Slovačka 330 miliona, saopštila je Evropska komisija.

Sve nabrojane zemllje, osim Češke, već su koristile podršku iz programa SURE.

Zajmovi iz SURE će pomoći članicama da reaguju na iznenadni rast javnih rashoda a kako bi očuvale zaposlenost.

Konkretno, zajmovi iz SURE pomoći će članicama da pokriju troškove za finansiranje šema skraćenog radnog vremena i slične mere uvedene kao odgovor na pandemiju korona virusa, uključujući mere za samozaposlene.

Do sada je 16 članica dobilo ukupno 62,5 milijardi evra u okviru instrumeta SURE a Komisija će za 2021. tražiti dodatnih 25 milijardi kroz emitovanje EU SURE obveznica.

Kada isplata iz SURE bude gotova, Češka će primiti ukupno dve milijarde evra, Španija 21,3 milijarde, Hrvatska milijardu, Italija 27,4 milijarde, Litvanija 602 miliona, Malta 244 miliona a Slovačka 631 milion.

Ukupno je Komisija za sada predložila 90,6 milijardi evra finansijske podrške za 19 članica EU od čega je već odobreno 90,3 milijarde za 18 članica. Čeka se na odobrenje predeloženih 230 miliona evra za Estoniju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da će zajmovi iz SURE pomoći da se očuvaju radna mesta i podrži poslovanje širom EU.

Izvor: EURATIV.rs

Foto: Evropska komisija