Vakcinacija, PCR test ili dokaz da je neko preležao kovid-19 biće ključni elementi Digitalnog zelenog sertifikata EU, poznatog kao kovid pasoš, koji će 17. marta predstaviti Evropska komisija.

"Ako neko nema jedan od tih elemenata, treba da preispita putovanje", rekli su EU izvori za EURACTIV.com.

Komisija će predstaviti predlog pravno obavezujućeg propisa o "kovid pasošu" koji zatim treba da odobre članice EU.

EU izvori kažu da se ne radi o "potvrdi o vakcinaciji" nego o potvrdi koja QR kodom pokriva neki od tri elemenata.

"Ne uvodi se obaveza vakcinacije već obaveza potvrde zadravstvenog stanja Evropljana koji žele da putuju... to je ključno za mobilnost", rekli su izvori.

Sve članice EU će morati da izdaju te sertifikate, rekli su izvori i dodali da će biti kreirana "digitalna kapija" kojom će upravljati Komisija i koja će biti povezana sa nacionalnim sistemima, tako da će građani EU moći da učitaju svoje relevantne informacije.

Isti izvor je rekao da su se tri velike političke grupe u Evropskom parlamentu (EPP; S&D i Obnovimi Evropu) složile da predlog ide na odobrenja po ubrzanom postupku. I u Savetu EU postoji konsenzus da se ide napred.

Kada je grčki premijer Kirijakos Micotakis prvi put govorio o potrdama za putovanja, neke članice EU su bile protiv jer su smatrale da je za to suviše rano ili da će doći do diskriminacije nevakcinisanih.

Međutim, situacija se izmenila poslednjih nedelja i sve više članica podržava ideju potvrda.

I dalje ima onih koji se protive, mahom iz Beneluksa i u izvesnoj meri Francuska.

Vruć krompir

Na pitanje šta će se desiti ako neka članica EU odluči da potvrde koristi i za druge stvari, a ne samo za putovanja, npr. za ulazak na koncert ili u restoran, izvori su rekli da će takve rasprave uslediti.

"Niko ne isključuje da će se u nekim zemljama potvrde koristiti i u druge svrhe... Tada će biti na nacionalnim sudovima da utvrde da li je to diskriminacija", objasnili su izvori.

Takođe su rekli da će zemlje Beneluksa u predstojećim pregovorima izvršiti pritisak da se postave stroga ograničenja za upotrebu sertifikata za putovanja, preneo je EURACTIV.

Koje se vakcine priznaju?

Još jedno ključno pitanje da li će se za EU sertifikat priznavati vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

To je važno pitanje, posebno za zemlje čije ekonomije zavise od turizma i koje žele da što pre otvore novu letnju sezonu.

EMA je do sada odobrila vakcine kompanija Fajzer, Astrazeneka, Moderna i Džonson i Džonson.

Međutim, Mađarska je odobrila i rusku vakcinu Sputnjik a Češka, Slovačka i Kipar pregovaraju sa Moskvom o kupovini ruske vakcine.

Pored toga, većina stanovnika zemalja Zapadnog Balkana vakcinisana je ruskim ili kineskim vakcinama.

"U našem predlogu se zvanično predlaže da se priznaju vakcine koje je odobrila EMA... ali je na državama članicama da li žele da priznaju vakciine koje nije odobrila ta agencija", rekli su izvori.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta