Komunikacijski izazovi u međuregionalnom upravljanju pandemijskom krizom dali su Belgiji priliku da razmotri multijezičnost i ulogu engleskog jezika u Briselu, smatra Sven Gac, ministar za promociju multijezičnosti u vladi Briselskog regiona.

Gac je za list Brisel tajms rekao da su poteškoće sa kojima se zemlja suočavala u borbi protiv korona virusa pokrenule "prve pokrete" za redefinisanje belgijskog jezičkog sistema.

"Mislim da ovo predstavlja priliku da se razgovara o multijezičnosti u zemlji i da bi te diskusije trebalo da uključe modernizaciju zakona kako bi engleski postao jedan od glavnih jezika u Briselu", rekao je Gac.

Prema važećem belgijskom zakonu o jeziku iz 1966. zvanični jezici u Briselskom reigonu su francuski i holandski, ali Gac smatra da je taj sistem zastareo i da mora da se reformiše.

Prema istraživanju briselskih univerziteta, engleski je počeo da ima veliku ulogu, posebno u ekonomskom pogledu, imajući u vidu da se tržište rada sve više oslanja na ljude koji tečno govore engleski isto kao i francuski i holandski.

Prema istraživanju kompanije BRIO, koja prati znanje i upotrebu jezika u Briselu već 20 godina, broj ljudi sa solidnim znanjem engleskog premašio je broj onih koji govore holandski. Engleski, prema tim rezultatima, govori trećina stanovnika Brisela.

Gac smatra da sve veća važnost engleskog jezika više ne može da se ignoriše i da bi mu trebalo dati veću ulogu u gradu kao i u zakonu.

Engleski je kao neutralno sredstvo komunikacije pomogao da se smanji rivalstvo između dva zvanična jezika, rekao je Gac, smatrajući da je ovo pravo vreme za promovisanje multijezičnosti.

Gac je ranije svojom politikom multijezičnosti predložio različite inicijative za podsticanje upotrebe francuskog, holandskog i engleskog jezika, koji se najčešće koriste u Briselu.

Takve promene na federalnom nivou su međutim teže jer bi mogle ponovo da izazovu svađe oko jezika, kazao je Gac, dodajući da "već ima mnogo onih koji kažu da prvo treba da naučimo jezik jedni drugih pre nego što damo prednost engleskom".

"Ali u Briselu već postoji velika podrška tim promenama. Mislim da ovde možemo da pokažemo kako i da možemo da kažemo da je moguće raditi sa ta tri jezika", rekao je regionalni ministar.

Iako i političari i građani sve više zahtevaju da engleski jezik bude više zastupljen u zvaničnoj komunikaciji, odluka o tome može da se donese jedino na federalnom nivou, jer se tiče jezičke ravnoteže u briselskim institucijama.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com