Izvoz hrane i pića iz Ujedinjenog Kraljevstva u Evropsku uniju opao je za 75% u januaru, prvom mesecu posle napuštanja jedinstvenog tržišta EU.

Prema podacima britanske Federacije za hranu i piće, izvoz u Uniju opao je sa milijardu funti u januaru 2020. na 256,4 miliona funti godinu dana kasnije. Izvoz u Irsku, Nemačku i Italiju opao je za više od 80%, objavljeno je 22. marta.

Najviše je opao izvoz lososa i govedine, za 98%, odnosno 91%, dok je vrednost izvoza viskija smanjena sa 105,4 miliona funti na 38,9 miliona, odnosno za 63%.

U sektoru ribarstva zabeležen je pad od 79%, što odražava žalbe iz te industrije na kašnjenja zbog zahteva za novom papirologijom.

Federacija je saopštila da su pandemija kovida-19 i pravljenje zaliha u britanskim kompanijama u EU pre Bregzita imale uticaj na pad izvoza, ali da su najveći razlog verovatno nove necarinske barijere i kolaps zbirnog tansporta zbog čega su propali mnogi mali i srednji izvoznici.

Zatvaranje restorana i ugostiteljskih objekata širom EU u okviru borbe protiv pandemije verovatno će i dalje negativno uticati na izvoz.

Izvoz hrane i pića u ostatak sveta je opao za 11%, verovatno kao posledica poremećaja u trgovini i smanjenja potrošnje usled pandemije.

Uvoz iz EU je takođe opao za 25%, sa 2,6 milijardi na 1,9 milijardi funti.

Britanska vlada je pokušala da ublaži posledice trgovinskog sporazuma Londona i Brisela, koji je stupio na snagu 1. januara 2021.

Ministar za odnose sa EU Dejvid Frost izjavio je da je zbog "jedinstvene kombinacije faktora bilo neizbežno videti neke neobične brojke u januaru", ali da se ukupna robna razmena između Velike Britanije i EU vratila na normalan nivo početkom februara.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com