Prema jednom dokumentu, proizvođači vakcina će isporučiti više vakcina zemljama EU koje su naručile veće količine, tako da Bugarska, Hrvatska, Slovačka, Letonija, Češka i Estonija, ako se sistem ne promeni, neće moći da vakcinišu polovinu svojih stanovnika do juna.

Podaci iz dokumenta u koji su imale uvid Hospodarske novini, medijski partner Euraktiva Češka, pokazuju da će Malta imati dovoljno vakcina da do kraja juna vakciniše 92% populacije a slede Danska (79%), Holandija (64%), Kipar (62%) i Švedska i Nemačka (60%).

Međutim, Bugarska i Hrvatska bi trebalo da dobiju vakcine za samo 36% stanovnika, Slovačka za 39, Letonija za 42, Češka za 44 a Estonija za 48% populacije.

Kako navode Hospodarske novini, Češka je naručila samo 81% vakcina namenjenih toj zemlji. "To je odlučio bivši ministar zdravlja na osnovu strategije vakcinacije u to vreme", objasnilo je češko ministarstvo zdravlja.

Dokument, čiji legitimitet su potvrdila dva izvora iz EU, pokazuje da je većina zemalja narčila maksimalnu količinu namenjenih vakcina.

Češka, Slovačka ili Bugarska su poručile dovoljno vakcina da imunizuju svoje stanovništvo, međutim, "ključ" distribucije se promenio u korist zemalja koje su naručile znatno više, poput Danske, prenosi EURACTIV.cz.

Lideri Austrije, Češke, Letonije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske već su tražili od Evropske komisije da ponovo promeni "ključ" za distribuciju tako što će se vratiti na proporcionalni sistem.

O distribuciji vakcina raspravljaće se na video konferenciji Evropskog saveta 25-26. marta.

U međuvremenu je Evropska komisija saopštila da će pooštriti mehanizam za izvoz vakcina usled zastoja u vakcinaciji širom Unije.

Plan je da se građanima Unije garantuje da će biti obezbeđeno dovoljno vakcina proizvedenih u EU pre nego što ih izvezu.

"Obezbedili smo više nego dovoljno doza za čitavu populaciju. Međutim moramo da obezbedimo blagovremenu isporuku građanima EU", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula don der Lajen.

Vakcinacija u EU ne ide dobro

Proces vakcinacije protiv kovida-19 u EU "ne ide dobro", rekao je predsednik Portugalije Marselo Rebelo de Souza dodajući da Unija ne može da bude "sebična masa".

"Kada je reč o isporuci vakcina, to ne ide dobro. Nije bilo kapaciteta za proizvodnju i isporuku koji odgovaraju onome što je ugovoreno", rekao je predsednik zemlje koja trenutno predsedava EU.

"Ni stav različitih zemalja o suspenziji vakcinacije nije dobro prošao. EU je unija a ne zbir sebičnosti pojedinačnih zemalja. Zato nije u redu da svaka zemlja pojedinačno odlučuje da li će zaustaviti vakcinaciju ili ne", rekao je Rebelo de Souza ali nije precizirao na koje zemlje se kritika odnosi.

Za Portugaliju, rekao je predsednik, "fundamentalni cilj" je da "ima oko 70% vakcinisane populacije do kraja avgusta ili početkom septembra". Da bi se to ostvarilo,"mora da bude vakcina a tempo vakcinacije intenziviran", dodao je on, prenela je Lusa.pt.

Viceadmiral Enrike Gouveja e Melo (Henrique Gouveia e Melo), šef za planove vakcinacije, istakao je da ubrzava tempo vakcinacije i ponovio da je cilj da do kraja leta prvu dozu vakcine primi 70% Portugalaca.

"U drugom kvartalu bi trebalo da damo u proseku 95.000-100.000 vakcina dnevno, odnosno da sa 60.000 u aprilu idemo na više od 100.000 u maju i junu. Ukupno bi u tom periodu trebalo da dajemo prosečno 95.000 vakcina dnevno, što je zaista veliki broj", rekao je Gouveja e Melo.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/ĆINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION