Premijeri Mađarske i Poljske su zajedno sa liderom italijanske stranke Liga postavili nove temelje saveza konzervativne desnice u Evropi, ali nisu pomenuli da li će zbog toga doći do promena u političkim grupacijama u Evropskom parlamentu.

Istovremeno je Londonska škola ekonomije objavila izveštaj u kojem ocenjuje da evroposlanike krajnje desnice deli previše razlika da bi mogli da formiraju kohezivan savez na nivou EU.

Mađarski premijer Viktor Orban je na kraju sastanka 1. aprila u Budipemšti pozdravio "prvi korak ka dugom zajedničkom putu", govoreći o potrebi "evropske renesanse".

"Dogovorili smo se da nastavimo rad. Sastaćemo se u maju, bilo u Rimu ili u Varšavi, datum će zavisiti od epidemije" korona virusa, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Orban je rekao da će građani koji "veruju u tradicionalnu Evropu" biti predstavljeni "onako kako zaslužuju".

Lider italijanske ekstremno desničarske stranke Liga Mateo Salvini izjavio da će put koji je danas počeo biti nastavljen kroz nekoliko faza u različitim evropskim gradovima u cilju proširenja grupe.

"Predstavljamo se kao istorijsko i osnivačko jezgro" saveza, sa "ciljem da budemo prvi u Evropi", rekao je Salvini.

Ako bi se ujedinile sve desničarske partije, Salvini je rekao da bi mogle da formiraju drugi po veličini blok u Evropskom parlamentu i da imaju značajan uticaj.

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki je rekao da se za zalaže za evropsku integraciju "koja poštuje nacionalni suverenitet, porodicu, hrišćanstvo" i brani "tradicionalne vrednosti".

Plan je, prema njegovim rečima, da predstavljaju "širok spektar mišljenja i ljudi".

To je bio prvi susret tri zvaničnika od kako je stranka Viktora Orbana, Fides istupila iz Evropske narodne partije (EPP), posle višegodišnjih rasprava u EPP o tome da li bi Fides trebalo da ostane deo te grupacije s obzirom na česte optužbe na račun Orbana zbog podrivanja vladavine prava.

Poslanici Fidesa u EP sada ne pripadaju nijednoj političkoj grupi, ali su poslanici Salvinijeve i stranke Moravijeckog u dve odvojene parlamentarne grupe.

Poljska stranka Pravo i pravda (PiS) pripada Evropskoj grupi konzervativaca i reformista (ECR), a italijanska Liga grupi Identitet i demokratija (ID), u kojoj se nalazi i francuska ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin le Pen.

Do sada su pokušaji ujedinjenja nacionalističkih i krajnje desničarskih političkih snaga u EP uvek završavali neuspehom.

Politički naučnik na Univerzitetu Birmingem Danijel Albertaci izjavio je da "nije nerealno" da PiS, Fides i Liga formiraju zajedničku grupu u Evropskom parlamentu, dodajući da za to postoje "snažni praktični i finansijski podsticaji".

To bi, po njegovom mišljenju, moglo da se dogodi uprkos nedostatku idelološke kohezije desničarskih snaga po nekim pitanjima.

Grupe ECR i ID se posebno razlikuju u odnosu prema Rusiji.

Lider EPP-a Donald Tusk iz Poljske je odmah posle sastanka u Budimpešti napisao na Tviteru: "Rusija mobiliše svoje snage oko Ukrajine... U Budimpešti, Moravjecki sa Orbanom i Salvinijem organizuje pro-Putinov politički blok. Ovo nije prvoaprilska šala".

Izvor: Beta, EURACTIV.com

Foto: Beta/AP