Donji dom francuskog parlamenta raspravljaće ove nedelje o predlogu zakona o "pravu na slobodan i izabran kraj života", koji bi otvorio put za pravo na eutanaziju za ljude koji boluju od neizlečivih bolesti.

Parlament će u četvrtak, 8. aprila, raspravljati o predlogu zakona na koji je uloženo oko 3.000 amandmana, preneo je radio Frans enfo (France Info).

U parlamentu postoji podeljen stav o osetljivom pitanju eutanazije koje je pokrenuo poslanik Olivije Falorni (Olivier) iz opozicione parlamentarne grupe Slobode i teritorije. Poslanici se uglavnom protive iz ideoloških i verskih principa.

Falorni predlaže novi zakon, pet godina posle zakona o dubokoj i kontinuiranoj sedaciji pacijenta. Taj zakon ne predstavlja legalizaciju eutanazije ili asistiranog samoubistva.

Francuska glumica Lin Reno (Line Renaud) koja se zalaže za eutanaziju, proteklog vikenda je uputila pismo poslanicima u kojem ih poziva da usvoje zakon koji će svakome omogućiti da "izabere svoj kraj života".

"Računam na to da ćete vi, poslanici koji nas zastupate, glasati za zakon koji će svima dati mogućnost da izaberu kraj života. To je suštinski napredak koji ne treba više sprečavati", napisala je glumica.

Eutanazija je zvanično legalizovana u Evropi - Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, ali neke zemlje dozvoljavaju neki oblik eutanazije, kao u Švajcarskoj gde je na snazi "asistirano samoubistvo".

Španija je nedavno usvojila zakon koji stupa na snagu u junu ove godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com