Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček saopštio je 12. aprila da je smenjen i da odlazi sa funkcije ministra spoljnih poslova. Naveo je da je njegovo odbijanje da se Česi vakcinišu neregistrovanim ruskim i kineskim vakcinama i upozorenje na bezbednosne aspekte dogradnje čeških nuklearnih elektrana i rizike pri učešću ruskih i kineskih kompanija u tenderu za nuklearku Dukovani bilo trn u oku predsedniku Češke Milošu Zemanu.

"Odlazim uzdignute glave. Nije tajna da sam dugo već predsedniku trn u oku. U poslednje vreme zbog konkretnih razloga kao što je nuklearna elektrana Dukovani za koju kažem da je bezbednost na prvom mestu, ili pitanje vakcinisanja gde opet kažem da su bezbednost i zdravlje naših građana ključni", kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare Petšiček.

Predsednik Zeman koji vrši pritisak na vladu da Češka uveze i sama odobri vakcinu protiv kovida-19 Sputnjik V i lobira za učešće ruskih preduzeća u izgradnji novih blokova dve češke nuklearne elektrane Dukovani i Temelin otvoreno je u martu tražio od premijera Andreja Babiša da smeni ministra zdravlja Jana Blatnog i ministra spoljnih poslova Tomaša Petšičeka.

Zeman je javno zapretio premijeru Babišu da ako tu dvojicu protivnika neregistrovanih vakcina ne smeni, da će se pogoršati odnosi šefa države i premijera, što bi moglo da izuzetno iskomplikuje Babišu da održi svoju manjinsku vladu do izbora, pošto ona opstaje isključivo zahvaljujući podršci provladinih opozicionih komunista.

"I kada bi vladi izglasali nepoverenje, ostavio bih Babiša da vlada u ostavci do izbora", kazao je 11. aprila  predsednik Zeman tabloidu Blesk, pošto je Babiš popustio pritisku i prvo prošle sedmice smenio ministra zdravlja, a sada odlazi i šef diplomatije.

Predsednik Zeman zahteva da se ne uzmu u obzir upozorenja čeških bezbednosnih službi o mogućim rizicima učešća ruskih kompanija u izgradnji nuklearnog bloka u Dukovanima jer, kako je kazao, Rusi su već gradili tu elektranu iz vremena komunističke Čehoslovačke i ništa se nije desilo a Česi koriste ruski gas i niko se ne buni.

Zbog bezbednosnih rizika iz budućeg tendera za Dukovane inače su već ispala kineska preduzeća.

Na čelo Ministarstva spoljnih poslova trebalo bi da se vrati sadašnji ministar kulture Lubomir Zaoralek koji je bio šef češke diplomatije od 2015. do 2017. godine.

Inače, u Češkoj je u ponoć, posle pola godine, prestala da važi vanredna situacija zbog pandemije kovid-19.

Iako je broj obolelih sada smanjen, Češka i dalje vodi na listi zemalja sa najviše preminulih po broju stanovnika u svetu. Od početka pandemije u kojoj je korona virusom zaraženo 1,58 miliona ljudi, preminuo je 27.981, pokazuju novi podaci.

Prema novoj anketi agencije Kantar CZ, građani su tokom pandemije imali najviše poverenja u ministra zdravlja Jana Blatnog, navodeći da on zna šta radi u borbi protiv virusa korona. Blatni je, međutim, smenjen.

Premijer Babiš je za borbu protiv pandemije dobio negativne ocene od 66% anketiranih Čeha, dok je još veće nepoverenje u predsednika Zemana koga je negativno ocenilo 72%.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP