Nakon kritika regionalnih lidera, češka vlada je poništila odluku da novcem iz instrumenta za vanredne situacije REACT-EU podrži lokalne sportske klubove. Umesto toga, najveći deo novca će otići u zdravstveni sistem.

Program REACT-EU od 47,5 milijardi evra kreiran je u sklopu paketa EU za oporavak od 750 milijardi.

Taj program treba da bude "most" između nepotrošenog novca za koheziju koji je 2020. preraspodeljen za odgovor na korona virus i dugoročnih ciljeva regionalne politike Unije.

U dokumentu odobrenom u oktobru, češka vlada je planirala da 15% sume, odnosno oko 165 miliona evra, usmeri u novu sportsku infrastrukturu, posebno svlačionice. Takva odluka je međutim izazvala kritike regionalnih čeških vlasti.

Nedavno usvojena izmenjena verzija vladinih planova, u koju je imao uvid Euraktiv Češka, pokazla je da se vodilo računa o bojaznima regionalnih lidera.

Prema novom planu, više od 70% subvencija biće usmereno u zdravstveni sistem, s obzirom na pandemiju.

Trenutno Češka ima najveću stopu smrtnosti od kovida u EU - 2.606,97 umrlih na milion stanovnika, prema podacima ourworldindata.org.

Iz alokacije za Češku iz REACT-EU u vrednosti oko milijardu evra biće podržane tri oblasti - zdravstvo, integrisani sistem spasavanja i socijalna infrastruktura, uključujući domove za penzionere.

Sportska infrastruktura je izbrisana, na zadovoljstvo čeških regionalnih vlasti.

Češki evroposlanik Stanislav Polčak (EPP), koji je i predsednik Udruženja lokalnih uprava, istakao je da sport nije povezan sa ciljevima za oporavak od pandemije fonda REACT-EU.

Kako je rekao, vlada je verovatno htela da "iskoristi evropski novac za finansiranje izborne kampanje".

Parlamentarni izbori u Češkoj planirani su za oktobar 2021.

Uklanjanje sportske infrastrukture iz planova pozdravila je Asocijacija regiona Češke. U tom udruženju su za Euraktiv Češka rekli da je sajber bezbednost jedini prioritet regionalnih lidera koji nije u konačnoj verziji distribucije novca iz programa REACT-EU.

REACT-EU (Pomoć za oporavak za koheziju i evropska područja) jedan je od najveći programa u okviru novog instrumenta Naredna generacija EU.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP