Digitalna platforma preko koje će građani EU učestvovati na Konferenciji o budućnosti Evrope razvijena je imajući u vidu pretnje od dezinformacija, saopštila je Evropska komisija. Platforma će biti pokrenuta 19. aprila.

Na pitanje više evroposlanika iz Odbora za ustavna pitanja EP kako će se sprečiti zloupotrebe tog građanskog foruma, evropska komesarka za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica rekla je da je učinjeno sve da se spreče dezinformacije, govor mržnje i druga ometanja, poput "trolova ili botova".

Potpredsednica Komisije Šuica, koju je EK izabrala da kopredsedava Izvršnom odboru Konferencije uz portugalsku ministarku za evropske poslove Anu Paulu Zakarias (koja predstavlja Savet EU) i evroposlanika Gija Verhofstata (koji predstavlja Evropski parlament), istakla je da će postojati tim moderatora, ljudi kojima je maternji jezik neki od zvaničnih jezika EU, koji će "konstantno pratiti sadržaj na platformi".

Izvršni odbor Konferencije, koji čine tri evrokomesara, tri evroposlanika i tri ministra iz Saveta, "vodiće" proces, dok će šestočlani "politički" sekretarijat u praksi uraditi najveći deo predviđenog i spremiti preporuke.

Verhofstat je rekao da će tim moderatora biti stalno operativan i spreman da brzo interveniše kada se otkrije neprimereni sadržaj. Kako je istakao, svaki korisnik, odnosno građanin koji se registrovao da učestvuje na višejezičnoj digitalnoj platformi, moći će da označi uvredljive sadržaje.

S druge strane, dodao je, biće napravljen sistem kvota za korisnike kako bi se "izbegli trolovi" ili "botovi" a moderatori će imati reaktivan i proaktivan stav. Moderatori će raditi pod nadzorom sekretarijata Izvršnog saveta Konferencije.

Verhofstat je rekao da je cilj i da platforma ostane "čista od govora mržnje, teorija zavere" i sličnog mada se, kako je dodao, ne može garantovati da će taj cilj biti ispunjen 100%.

"Nadamo se da nećemo upasti u iste probleme kao (Mark) Zakerberg jer platforma pomalo liči na ono što je Fejsbuk u društvu", rekao je komesar.

Kroz višejezičnu digitalnu platformu građani će moći da kažu šta misle o svakoj temi koja se smatra važnom za budućnost EU, predstavljaju svoje ideje, komentarišu ideje drugih, da organizuju i učestvuju na događajima na kojima se razgovara o budućnosti EU, saopštili su kopredsedavajući.

Platforma će biti centralno mesto Konferencije, mesto gde će se svi učesnici okupljati. Imaće "fidbek" mehanizam koji će prikupljati i analizirati ključne tačke iz diskusija, kao i listu i mapu svih događaja koji se u sklopu Konferencije organizuju na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou.

Zvanični hešteg Konferencije o budućnosti Evrope je #TheFutureIsYours.

Prvobitno je bilo planirano da Konferencija počne u maju 2020. i traje dve godine. Međutim, odložena je zbog pandemije kovida-19 i razlika oko modela upravljanja tim forumom, tako da će trajati do proleća 2022.

Platforma će biti na raspolaganju građanima i pre formalnog pokretanja Konferencije, planiranog za 9. maj odnosno Dan Evrope u Strazburu, na "hibridnoj" ceremoniji, s obzirom na pandemiju.

Konferenciji o budućnosti Evrope predsedavaće portugalski premijer Antonio Kosta kao predsedavajući EU do 30. juna, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Izvor: EURACTIV.com with Lusa

Foto: EC/Audiovisual Service/Lukasz Kobus