Potpredsednik češke vlade i privremeno ministar spoljnih poslova Jan Hamaček najavio je 19. aprila mogućnost uvođenja novih mera protiv Moskve čiji je odgovor na proterivanje 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu bio jači nego što se očekivalo, i 20 čeških diplomata mora do ponoći da napusti Rusiju.

"Reakcija je jača nego što smo očekivali. Morali smo da je očekujemo ali Češka nije učinila ništa. Žrtva smo ruskih operacija. S obzirom na to kako je jaka ta ruska reakcija, sa predsednikom vlade ćemo raspraviti da li je potreba da preduzmemo dalje mere", kazao je novinarima Hamaček.

Vicepremijer Hamaček je isključio da bi Češka mogla da protera ruskog ambasadora, kako to zahteva opozicija posle izbijanja afere o kojoj su javnost obavestili 17. aprila premijer Andrej Babiš i vicepremijer Hamaček - da su nađeni dokazi za osnovanu sumnju da su agenti GRU umešani u eksploziju municije u magacinima u Vrbjeticama na jugu Češke 2014, kada su poginule dve osobe.

Hamaček je kazao da bi, iako je češka ambasada u Moskvi sada paralisana jer su ostali praktično samo konzularno odeljenje i ambasador posle proterivanja 16 diplomata i četiri zaposlena bez diplomatskog statusa, proterivanje ambasadora značilo kraj diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Rusi su toga svesni i zato nije proteran naš ambasador", rekao je Hamaček.

Samoj ruskoj ambasadi u Pragu proterivanje 18 diplomata ne uzrokuje probleme, jer su proterani isključivo oni za koje Češka ima pouzdane dokaze da su agenti obaveštajnih službi GRU i SVR sa diplomatskim pokrićem.

Dok u češkoj ambasadi u Moskvi posle proterivanja ostaje svega petoro diplomata, ruska ambasada u Pragu je najveća od svih ambasada, sa konzulatima preko 140 ljudi, dok SAD imaju upola manje a Kina oko 30 zaposlenih i diplomata u Pragu.

"To što se desilo znači ogromne komplikacije za špijunske operacije Rusije ne samo u Češkoj već i u celoj Srednjoj Evropi i taj korak je bio ispravan", kazao je Hamaček.

"Izjave šefova diplomatije su bile veoma jake, ohrabrujuće i pokazuju da Češka ima saveznike, nije napuštena i možemo da postupamo jedinstveno. Očekujem dalje izraze podrške a na zemljama članicama je da li će dodati i neku konkretnu meru", rekao je Hamaček.

Vicepremijer je kazao da očekuje dalja proterivanja ruskih diplomata iz zapadnih prestonica.

Rusija sve optužbe da bi njeni agenti mogli da budu umešani u eksploziju municije u Vrbjeticama odbija kao češku provokaciju iza koje stoje SAD. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova 18. aprila je iznela novu tezu da je ovaj češko-ruski diplomatski rat samo pokušaj Zapada da prikrije pokušaj svrgavanja beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP