Kazahstan se pridružio malom broju zemalja koje su pokrenule proizvodnju sopstvene vakcine protiv korona virusa. Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev objavio je na Tviteru da su u pojedine delove zemlje poslate prve količine vakcine QazVac.

"Proizvodnja vakcina biće uvećana kako bi one bile na raspolaganju svim građanima. Kazahstan se svrstao među malobrojne države koje su stvorile sopstvenu vakcinu. Izražavam zahvalnost naučnicima i svim stručnjacima koji su učestvovali u njenom razvoju", poručio je Tokajev 23. aprila.

Sam predsednik je u oktobru 2020. godine naložio da se počne sa razvojem kazahstanske vakcine protiv kovida-19.

Proizvodnja domaće vakcine u Kazahstanu snažan je pokazatelj naučnih i industrijskih potencijala te srednjoazijske zemlje. Sa izuzetkom Kube, sve ostale zemlje koje su proizvele vakcinu protiv korona virusa, a među njima su SAD, Kina, Rusija i Indija, imaju veće privrede i daleko veći broj stanovnika.

Pres služba premijera Kazahstana saopštila je da je vakcina QazVac (QazCovid-in) proizvod Istraživačkog instituta za biološku bezbednost.

Zamenik premijera Jeralij Tugžanov, koji je učestvovao u transportu prve količine vakcine u Žambilsku oblast, na jugu zemlje, izjavio je da je proizvodnja vakcine dokazala velike naučne potencijale Kazahstana i omogućila mu da se svrsta među mali broj zemalja sposobnih da to učine.

Prvih 50.000 doza vakcine biće distribuirano centralnim apotekarskim ustanovama i zatim isporučeno u sve delove zemlje. Očekuje se da će vakcinacija početi 26. aprila.

Sledeći kontingent, od takođe 50.000 doza, biće proizveden u maju, a u planu je da se produkcija postepeno povećava dok ne dostigne 500.000 do 600.000 jedinica mesečno.

Generalna direktorka Instituta za biološku bezbednost, Kunsulu Zakarja izjavila je ranije da je kazahstanska vakcina u prvoj fazi kliničkih ispitivanja bila 100% efikasna, a u drugoj fazi  96%.

Navedeno je i da se vakcina čuva na temperaturama između 2 i 8 stepeni, što olakšava njen transport, i da može da se skladišti do godinu dana u frižideru.

Kazahstan beleži relativno mali broj obolelih od kovida-19, što je delom i rezultat strogih epidemioloških mera.

Ukupan broj registrovanih slučajeva iznosio je 23. aprila 300.733, broj smrtnih slučajeva 3.512, a broj izlečenih 257.278.

Kazahstan ima površinu od oko 2.725.000 kvadratnih kilometara, ali nešto manje od 19 miliona stanovnika.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: primeminister.kz